Istraživači su objavili da su na korak od razvoja vakcine protiv tipa meningitisa koji najvećim delom pogađa Evropu i Severnu Ameriku i godišnje ubija na stotine dece.

Jedna studija, objavljena u Lancet-u, na adolescentima u Australiji, Poljskoj i Španiji je pokazala mogućnost razvoja imunskog odgovora bez ozbiljnih neželjenih efekata.

Po uzimanju leka, test grupa je stvarala antitela koja su aktivna protiv 90% sojeva grupe Meningitisa B koji pogađa SAD i Evropu.

Meningitis, zapaljenje moždane opne odnosno tkiva koje obavija mozak i kičmenu moždinu, najčešće pogađa tinejdžere – sa smrtnošću između 5% i 14%. Kod preživelih zaostaju trajna neurološka oštećenja, gubitak sluha ili oduzetost ekstremiteta i poteškoće u kretanju. Za sada postoje vakcine protiv meningitisa tipa A i C, ali ne i široko primenljiva vakcina protiv sojeva serotipa B, koji je i najrašireniji u industrijalizovanim zemljama.

Kako navode istraživači, rezultati istraživanja ukazuju da su tri doze neophodne za postizanje imunskog odgovora, ukazujući na zaštitni efekat kod 80-100% adolescenata, a kao najčešće prijavljeni neželjeni efekat navode slab ili umereni bol na mestu davanja injekcije.

Ipak, istraživači ukazuju na potrebu dodatnih ispitivanja u pogledu dužine zaštićenosti posle primene vakcine!

*detaljnije o ovom istraživanju možete pronaći na The Lancet Infectious diseases