Detaljnije u delu Trudnoća kroz nedelje

Čestitamo! Trudnoća je jedan veoma bitan period u životu svake žene, a informacije su dostupne u knjigama, magazinima, na internet stranama…da li ste u stanju da sve to pregledate pre samog porođaja?

Mi smo se potrudili da Vam omogućimo sve potrebne informacije o trudnoći na jednom mestu. Naš kalendar trudnoće predstavlja detaljan vodič kroz sve promene koje će se dogodoti vašoj bebi – i Vama!

Svaka nedelja trudnoće uključuje opis razvoja vaše bebe, kao i pojašnjenja promena koje se događaju vašem telu. Naravno pronaći ćete i važne medicinske informacije koje će vas i vašu bebu održati zdravim.

Nakon što saznate da ste trudni, prvo pitanje koje ćete postaviti je: Kada je moj termin porođaja? Nakon prve posete ginekologu odrediće vam se očekivani datum porođaja (expected delivery date – EDD). Vaš EDD je 40 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Ukoliko se porodite na vaš EDD, vaša beba će biti samo 38 nedelja stara – to je zbog toga što vaša jajna ćelija nije oplođena do 2 nedelje po početka vašeg poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Važno je zapamtiti da je termin vašeg porođaja samo procena – većina beba se rađa između 38 – 42 nedelje od prvog dana majčinog poslednjeg menstrualnog ciklusa i svega mali procenat se zaista porodi na sam dan termina porođaja.

Još jedan od termina koji ćete čuti tokom trudnoće jeste trimestar. Trudnoća je podeljena na sledeće trimestre:

  • prvi trimestar – od prve nedelje do kraja 12 nedelje
  • drugi trimestar – od 13 nedelje do kraja 26 nedelje
  • treći trimestar – od 27 nedelje do porođaja

 

 

 PRVI TRIMESTAR

 

 
 
 
DRUGI TRIMESTAR 

 

 TREĆI TRIMESTAR