Ovo nije “samo” zdrava hrana, sledećih 14. namirnica su Steven Pratt, M.D., i Kathy Matthews autori knjige “SuperFoods Rx” izdvojili kao namirnice koje bi mogle svakom od nas da promene život, da nam pomognu da živimo duže, bolje i zdravije, a zašto piše u kratkim objašnjenjima za svaku ponaosob. Dakle, šta je to “Superhrana”:

1. Borovnice: Nažalost, ovo veoma zdravo i korisno voće, vrlo retko može da se nađe kod nas na pijacama (ja ih jako retko viđam), za razliku od mnogih drugih egzotičnih voćkica. Borovnice su izuzetno bogate flavonoidima odn. antioksidantima koji smanjuju mogućnost pojave nekih degenerativnih oboljenja, a takođe i usporavaju proces starenja organizma.

2. Paradajz: S pravom nosi ime “rajsko voće”. Pored svih vitamina koje sadrži, njegov sastav pomaže i u borbi protiv raka i srčanih bolesti. Iako mu je prava sezona sazrevanja kratka (ako ne smatramo paradajzom, ono nešto plastično u obliku paradajza što se prodaje zimi), možete ga koristi i konzerviranog u obliku soka, pirea ili kečapa.

3. Losos: Ribe svih vrsta su odlična hrana, a trebalo bi ih imati na tanjiru kao obrok, dva do četiri puta nedeljno. Neke ribe imaju više neke manje masnoće, ali znamo i da nisu sve masti iste. Ćelijama našeg organizma za život su potrebne masti – pitanje je samo koje i koliko. Riba sadrži one tzv. zdrave masti. Od svih riba koje možemo da nađemo na ovim našim prostorima (a koliko znam i uopšte) losos je najveći izvor omega-3 masnih kiselina, koje štite od mnogih bolesti uključujući i srčane bolesti.

4. Pasulj: Dobra hrana za srce. Neki kažu da što ga više jedemo duže ćemo živeti. Beli, žuti, crveni, šareni… Postoje dokazi da osim što je dobar za srce, deluje i antikancerogeno.

5. Soja: Soja je bogata vitaminima, mineralima, biljnim omega-3 mastima i fitonutricientima (sastojci koji povoljno utiču na zdravlje) . Sve u svemu može da se koristi u raznim oblicima: tofu (ili sir od soje), mleko od soje (kao zamena za kravlje mleko), majonez od soje, pečena ili pržena zrna, u komadićima ili ljuspicama, pašteta od soje… izbor je stvarno velik.

6. Spanać: Još kao deca smo svi znali Popaja i njegovu čeličnu snagu koju je dobijao od španata, ali spanać ima u sebi mnogo više od gvožđa: beta karoten, vitamini B, C i E, kalcijuma i magnezijum.

7. Čaj (odnosi se na biljku “čaj”, zeleni ili crni, kineski, indijski…): relaksira, nema kalorija, a veoma je dobar za zdravlje. Čaj je antialergijska, antiupalna (antiinflamatorna) superhrana koja povoljno utiče na zdravlje srca, prevenciju nastanka raka i moždanog udara i reguliše krvni pritisak.

8. Jogurt: Praktična namirnica, koja kao npr. voćni jogurt, može da se koristi kao užina i na poslu. Ima mnogo hranljivih sastojaka, ali ono što jogurt čini superhranom je prisustvo prebiotika i probiotika – živih organizama koji povoljno deluju na crevnu floru i gastrointestinalno zdravlja.

9. Orasi: Iako su veoma kalorični, oni spadaju u nutricionistički vredne grickalice. Orasi su jedan od malobrojnih bogatih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina. Pored vlakana i proteina, biljnih sterola koje sadrži, utiče na regulaciju nivoa holesterola u krvi.

10. Brokoli: Postoje neke studije koje kažu da povećan nivo kalcijuma utiče na mršavljenje. Brokoli nije bogat samo kalcijumom, sadrži i dosta vitamina C koji pomaže da organizam bolje apsorbuje kalcijum. Osim toga, ovo povrće ima i drugih vitamina, folata i vlakana koja zadovoljavaju potrebe organizma za hranljivim materijama. I nije na odmet pomenuti da sadrži moćne fitohemikalije koje štite od raznih bolesti.

11. Pomorandže: Kao veliki izvor vitamina C, izuzetno korisno voće, pogotovo što je C vitamin nešto što moramo redovno dopunjavati. Ono što je važno da se zna je da je mnogo bolje jesti je nego cediti sok, jer pulpa sadrži 10 puta više vitamina C nego sam sok.

12. Ćureća prsa: Ćureće belo meso, sa kojeg je skinuta koža, je najbolji izvor proteina sa malo masnoće koji možete jesti.

13. Bundeva: Bundevara? mmm… Bogata vlaknima i sa malo kalorija, bundeva spada u namirnice sa visokim nivoom karotenoida, koji funkcionišu kao antioksidanti i pomažu u borbi protiv starenja. Bundeva je bogata i vitaminima C i E, kao i gvožđem, kalijumom i drugim mineralima.

14. Ovas: U SAD je od 1997, FDA (U.S. Food and Drug Administration) dozvolio etiketiranje ovsene kaše, zobenih mekinja i proizvoda od zobi kao namirnice koje smanjuju rizik od koronarne bolesti srca. Osim toga, ovas pomaže održavanju nivoa šećera u krvi. I ne samo to, pošto je ovas bogat vlaknima, omogućava duži osećaj sitosti. Čini mi se da je ovaj spisak nešto što svako od nas može da koristi i nešto što nije teško primeniti čak ni u našim uslovima i našem podneblju.

 

 

Autorka je urednik portala

Članak je preuzet uz odobrenje autorke.