Naučnici iz celog sveta došli su do raznih saznanja o Vitaminu D kao i činjenice da je od presudnog značaja za aktiviranje odbrambenog mehanizma u ljudskom organizmu. Oslabljen imunitet je problem kod gotovo polovine čovečanstva. Situacija se znatno pogoršava ukoliko se boravak na svežem vazduhu i šetnja zamene dužim boravcima kod kuće i u zatvorenim prostorijama.

Ukoliko bolujete od osteoporoze potrebno je ojačati ”stubove” vašeg tela. Zato je neophodno unositi kalcijum i više Vitamin D. Što se kalcijuma tiče, neophodno je uneti 500 miligrama dnevno, sasvim dovoljno da ga organizam apsrorbuje odjednom. Moguće je kalcijum uneti kroz ishranu, dodatke ili šumeće tablete. Važno je znati da hrana koja sadrži kalcijum pozitivno utiče na kosti. 

Ukoliko našu kožu izlažemo sunčevim zracima naš organizam, kao sporedni, stvara najveću količinu Vitamina D. Ukoliko je reč o unošenju u organizam možemo ga pronaći u ribljem ulju, jajima kao i nekim vrstama riba kao što su losos, haringa ili skuša. Još jedan od načina unošenja su svakako pilule ili rastvori. 

Na našem tržištu dostupne su razne šumeće tablete; u kombinaciji kalcijum + vitamin D3 . Stalan nivo kalcijuma je neophodan da bi organizam nesmetano funkcionisao a da bi mogao da se apsorbuje vitamin D3 je tu da pomogne. Postoji pakovanje od 20 šumećih tableta, gde je preporučena doza 2 tablete dnevno. Tablete Vitamin D 400 I.J – Pomažu u održavanju zdravlja kostiju, jačanju imuniteta, za ublažavanje simptoma prehlade i gripa, kao i  kod pravilnog rasta i razvoja dece. Potrebno je uzimati 1 tabletu dnevno posle jela.


Ukoliko se radi o unosu Vitamina D kroz namirnice bitno je da se počne od samog doručka. Namirnice koje su bogate kalcijumom sadrže i pomenuti vitamin koji se lakše apsorbuje.

Namirnice koje su dobre za dorucak su

 • šolja mleka od soje (80-500mg kalcijuma)
 • nemasno mleko (300mg kalcijuma)
 • šolja jogurta (300-400mg kalcijuma)
 • sok od narandže (200-340mg kalcijuma)

Ukoliko niste preterani uživalac ovih namirnica potrebnu dozu kalcijuma možete uneti i kroz ručak i večeru. Možete napraviti kajganu sa malo sira i uz to pojesti bareno povrće ili losos. Poželjno je jesti i švajcarski sir, brokoli, kelj, sardine i dr. Ukoliko volite da jedete supe i sosove, to možete pripremiti iseckanim spomenutim namirnicama.

 • konzervirane sardine (320 miligrama kalcijuma)
 • kriška švajcarskog sira (270 miligrama kalcijuma)
 • kriška čedra (200 miligrama kalcijuma)
 • konzervirani losos (200 miligrama kalcijuma)
 • šolja zelenog povrća (200 miligrama kalcijuma)
 • šolja kuvanog kelja (90 miligrama kalcijuma)
 • šolja sirovog brokolija (90 miligrama kalcijuma)

Jedan od zasigurno najboljih načina kako osigurati dovoljnu količinu Vitamina D je izlaganje tela suncu. Dokazano je da 5% izloženog tela suncu može proizvesti dovoljnu količinu, koju organizam traži, kako bi služio u zaštiti zdravlja kostiju, zuba kao i kod bolesti koštanog tkiva. Kao i kod unosa u organizam ne treba preterivati ni sa izlaganjem suncu. Preterano sunčanje može dovesti do oštećenja kože, jer se javlja rizik od pojave raka kože. Osobe svetle puti ili sa puno mladeža na telu, suncu se nikako ne smeju izlagati bez zaštitnog faktora. To je slučaj i kod starijih osoba sa naznakama senilne keratoze. Svakako da ukoliko preterano izlaganje suncu može dovesti do bilo kakvih komplikacija uvek postoji drugi način kako da organizam, da li preko vitaminskih preparata ili hranom, dobije dovoljnu količinu Vitamina D. Zdravlje svakog od nas je ipak najvažnije!

 

 

Izvor:

TheVitaminMag.com 

prilagodio: Boris Washington

Image courtesy of FreeDigitalPhotos.net