U kontaktu sa studentima medicine iz Beograda saznali smo za više nego zanimljivu i humanu akciju pod nazivom ”Bolnica za medvediće”. U prilogu Vam donosimo najznačajnije detalje akcije kao i kontakte ukoliko želite da se priključite projektu.

 

O projektu

 Projekat “Bolnica za medvediće” je sjajan način na koji deci predškolskog uzrasta pomažemo da se oslobode svojih strahova od „belog mantila“ i izgrade osećaj prijateljstva i poverenja prema medicinskom osoblju.

Projekat se zasniva na dečijoj mašti i princip je sledeći: deca imaju ulogu roditelja mede koji se razboleo, a studenti medicine glume lekare koji treba da izleče bolesnog medvedića. U svim pregledima, analizama i odlukama, student i dete treba ravnopravno da učestvuju. Detetu treba omogućiti da stetoskopom posluša svog medu, da mu previje nogu ili ruku, itd. Tokom razgovora, student će pored medinih problema, u razgovor uključiti i teme vezane za ličnu higijenu, zdravu ishranu i time obratiti pažnju na svoje zdravlje i razviti osećaj odgovornosti.

Projekat je iznova pokrenut u decembru 2012. godine posetom Domu za decu ometenu u razvoju u Sremčici. Takođe je ostvarena saradnja sa izložbom “Bodies revealed” do 17.03.2013. i u tom periodu će biti održana redovna Bolnica dva puta nedeljno u okviru izložbe, četvtrtkom i nedeljom. U planu nam je da ostvarimo redovne posete vrtićima i obdaništima, da se održi kontinuitet odlazaka u Dom u Sremčicu, kao i moguća saradnja sa domovima za decu bez roditeljskog staranja.

 

Učesnici projekta

Projekat se organizuje volonterski od strane studenata medicine i dve studentske organizacije – SUMC (Studentska unija medicinara) i IFMSA-Srbija.

 

 

 

Kontakt koorinatora

Kordinator projekta je Uroš Marković,
br. telefona 064 2710 773
e-mail dugm@beotel.rs

  

Više informacija možete pronaći i na zvaničnim internet prezentacijama studentskih organizacija SUMC i IFMSA-Srbija