Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti samo je jedna od prilika da se deci i njihovim porodicama u borbi sa ovom bolešću pruži podrška, ali i da se opšta javnost podseti na veličinu ovog problema.

Na inicijativu Udruženja roditelja dece obolele od raka, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za javno zdravlje Srbije, 15. februar, Međunarodni dan dece obolele od malignih bolesti, od ove godine je u našoj zemlji postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja. Narednih godina biće obeležavan u cilju edukovanja stanovništva da rana dijagnoza, nega i lečenje obezbeđuju deci oboleloj od malignih bolesti veću šansu za ozdravljenje i preživljavanje. Slogan pod kojim se obeležava ovaj dan je „Rano otkrivanje… veća šansa”.

Svake godine u svetu više od 160.000 dece oboli od raka, a oko 90.000 umre od te bolesti. Uprkos toj činjenici, petogodišnje preživljavanje i u razvijenim zemljama dostiže 80%. Nažalost, u svetu, maligne bolesti su posle povreda i dalje drugi po učestalosti uzrok smrtnosti kod dece. U nerazvijenim zemljama preživljavanje je daleko manje i iznosi 20% ili čak i 10% u najsiromašnijim zemljama, gde je teško obezbediti kvalitetan pristup ranoj dijagnozi, nezi i lečenju.

Od malignih bolesti u Srbiji godišnje oboli oko 350 dece uzrasta od 0 do 19 godina. Kao i u većini zemalja, i u Srbiji je registrovan porast incidencije (novoobolelih) od malignih tumora, ali i smanjenje stopa mortaliteta (umiranja). Prognoza malignih bolesti u dečijem uzrastu zavisi od stadijuma bolesti, a naša zemlja po učestalosti obolevanja od malignih bolesti kod dece ne odskače od drugih zemalja u regionu.

U cilju ranog otkrivanja oboljenja, pored organizovanog sistematskog nadzora nad zdravljem (kroz preventivne i kontrolne preglede u periodu od rođenja, pa do kraja redovnog školovanja koji se realizuju u domovima zdravlja), važno je roditeljima i deci pružiti adekvatnu informaciju da prepoznaju rane znake (upozorenja) bolesti, kao što su određene promene i uporni simptomi i da je neophodno potražiti što pre medicinsku pomoć.

 

 

Izvor: Zvanična internet prezentacija Ministarstva zdravlja – www.zdravlje.gov.rs