I sami ste primetili da se u različitim metodima mršavljenja pojedine preporuke vrte u krug. Jedna od njih je „manje ugljenih hidrata – više proteina i vitamina“. Moglo bi se reći da je upravo to okosnica šeme koju vam ovaj put predstavljamo. Reč je o Dukanovoj dijeti.

Francuz dr Pjer Dukan, po obrazovanju neurohirurg, svoju tri i po decenije dugu karijeru nutricioniste započeo je na vrlo interesantan način. Naime, jedan gojazni prijatelj ga je zamolio da mu preporuči dijetu iz koje se ne eliminiše meso. Unoseći prvih pet dana samo belančevine i vodu u svoj organizam uspeo je smrša neverovatnih 4,5 kilograma. Od tada do danas nebrojano mnogo žena se stesalo pomoću ove šeme, a među mnogim poznatim damama koje svoje zanosno telo vitkim održavaju na ovaj način su latino diva Dženifer Lopez, neodoljiva Žizel Bundšen, a neki kažu čak i vojvotkinja od Kembridža Kejt Midlton, pred venčanje.

Da li se ova misija isplati, ni ovaj put, nećemo pričati mi, već oni koji znaju više.

Osnove dijete

Francuski nutricionista ovaj program mršavljenja podelio je u četiri faze.

 • Prva faza, koja može trajati od jednog do deset dana, simbolično se zove „napad“ i može se reći da je pretežno proteinska.
 • Tada će vam se dogoditi brz gubitak kilograma, viška tečnosti iz organizma i smanjenje apetita. Dozvoljene namirnice su riba, meso (piletina, ćuretina, govedina, pileća prsa ili praška šunka, teletina), mlečni proizvodi, jaja, dijabetički zaslađivači, začini, sirće, minimalno soli… Za prvih pet dana, od ukupno deset, trebalo bi da budete lakši za tri do pet kilograma.
 • Nakon što ste „preživeli“ restriktivan period, svoj meni u fazi konsolidacije možete obogatiti raznovrsnim povrćem, jednom voćkom dnevno, s dve kriške hleba od punog zrna pšenice, „lajt“ margarinom i mladim sirom. Nemojte misliti da se možete sladiti baš svakom vrstom voća, jer bi ananas, trešnje, banane i suvo voće trebalo da zaobilazite u širokom luku. Konzumirajte u manjim količinama integralne testenine, pasulj, smeđi pirinač, palentu. Interesantno je da u ovoj fazi smete da pijete alkohol i jedete slatkiše, ali tek dvaput nedeljno. Dukan preporučuje da ova faza traje koliko god je potrebno i da svaki do tada izgubljeni kilogram pomnožite sa četiri. Pa, ako ste rešili pet kilograma, u ovoj fazi bi trebalo da se zadržite dvadesetak dana. U ovom periodu mršavićete sporije, tek jedan kilogram za nedelju dana.
 • Ako se pitate: „A šta ako mi se izgubljeni kilogrami vrate?“, odgovor potražite u narednim redovima, jer ulazite u period stabilizacije, koji je predviđen za održavanje kilaže. Osnovna preporuka da jedete raznovrsno, više puta u manjim količinama, izbegavajući masno, slatko, preslano i proizvode od belog brašna, s tim što jedan dan u sedmici mora biti u potpunosti proteinski.

 

Primer jelovnika iz faze 2 (proteini i povrće)

 • Doručkujte 200 grama posnijeg sira i tanko parče pečene ćuretine. Taj proteinski obrok zalijte crnom kafom ili čajem. Po želji koristite veštački zaslađivač i obrano mleko.
 • Prepodne užinajte 1,2 dcl jogurta masnoće 0,5 odsto
 • Ručajte meksičku tunjevinu (sami pomešajte ribu i papriku po izboru, začinite sirćetom ili limunom i umereno posolite) i šampinjone na žaru. Zasladite se mafinom od ovsenih pahuljica.
 • Popodne užinajte jedan kolutić praške šunke ili pilećih prsa i palačinku sa ovsenim pahuljicama.
 • Večerajte povrćnu, besmasnu supu, jedan ćevap od goveđeg mesa i desert. Najbolje je da to bude parčence crne čokolade ili nešto makrobiotičko (ovo je naša preporuka).

Osim unošenja proteina, vitamina i minerala, preporučuje se bar dva do tri litra vode dnevno, ali i redovna fizička aktivnost. Za one koji su pomalo „lenje bube” po ovom pitanju, ohrabrujuće će zvučati to što će, po Dukanu, 20 minuta brzog hoda u prvoj fazi, odnosno pola sata u drugoj, biti sasvim dovoljno da potpomogne mršavljenju.

 

Ocena dijete


Veoma restriktivna dijeta. Telu treba svaki dan sve u optimalnim količinama, ako imate želju da sačuvate zdravlje. Ishranom organizam dobija sve što mu je potrebno za pravilan psihički i fizički razvoj, ali nedostatkom unosa hranljivih materija dolazi do raznih vrsta poremećaja i oboljenja. U ovoj dijeti manjak ugljenih hidrata može da dovede do osećaja umora, lošeg raspoloženja. Drugo, dijeta je monotona. Ne postoji namirnica koja bi zadovoljila sve hranljive potrebe. Dobra ishrana mora biti raznovrsna. Osoba koja drži ovu dijetu može da dobije zatvor, glavobolju, zato što je dijeta visokoproteinska. Nije pogodna za osobe sa zdravstvenim problemima (giht, visok holesterol). Dijeta nema kalorijski unos. Nema količinu namirnica. Dijetu može da prepiše samo stručnjak koji ima sve podatke o osobi i njenom trenutnom zdravstvenom stanju. Zato se dijete ne mogu prepisivati generalno gde se ne definišu stvari do kraja. Jedina dobra stvar ju ovoj dijeti je fizička aktivnost.

 

 1. Osnovna preporuka da jedete raznovrsno, više puta u manjim količinama, izbegavajući masno, slatko, preslano i proizvode od belog brašna, s tim što jedan dan u sedmici mora biti u potpunosti proteinski.
 2. UPOZORENJE NUTRICIONISTE: Osoba koja drži ovu dijetu može da dobije zatvor, glavobolju, zato što je dijeta visokoproteinska

 

 

 

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Image(s): amazon.com