Ukoliko nastojite da budete fizički aktivniji, da pratite svoju dnevnu aktivnost, ili sagorite više kalorija, fitnes aplikacije vam mogu pomoći u tome.

Ono što sledi je prikaz, po našem slobodnom izboru, fitnes aplikacija koje su lake za korišćenje, prijatnog dizajna, dobro ocenjene od strane korisnika i naravno koje imaju zadovoljavajuću podršku.

woman holding phone at a gym

Fitnes apikacije su dizajnirane tako da vas motivišu tokom trčanja, hodanja,  vožnje bicikla ili bilo koje druge fizičke aktivnosti.

Vežbanje je izvanredan lek. Besplatan je, lako se počinje, ima jako malo neželjenih efekata, nije potreban poseban lekarski recept. Fizička aktivnost ima brojne benefite, poput održavanja telesne mase, pozitivnog efekta na srčani rad, poboljšavanje respiratorne funkcije, smanjenje kardiovaskularnih rizika

Takođe fizička aktivnost smanjuje rizik od depresije, kognitivnog propadanja, šećerne bolesti i karcinoma.

Prema brojnim američkim udruženjima koja se bave fizičkom aktivnošću preporučuje se da postoji značajan zdravstveni benefit od redovnog vežbanja, potrebno je makar 150 minuta umerene aerobne aktivnosti nedeljno, mada po nekima dovoljno je i makar 60 minuta nedeljno.

RunKeeper

Android: Besplatan
iPhone: Besplatan

 

RunKeeper logo

 Preko aplikacije RunKeeper možete pratiti vaše trčanje, hodanje kao i druge fizičke aktivnosti.  Ova GPS aplikacija ima zavidan broj članova, koja broji skoro 50 miliona, i podesna je za korišćenje za svakoga. Možete kreirati rute, čuvati ili otkrivati nove uz pomoć GPSa.

Bilo da je vaš cilj treniranje za trku, ili mršavljenje ili imate neki individualni cilj RunKeepr vam može pomoći u planiranju treninga zarad dostizanja cilja. Deo aplikacije “Moj Plan” vam pruža mogućnost da sami osmislite i isplanirate vaš trening, a na osnovu vaših odgovora na brojna pitanja ili da iskoristite neku od već učitanih shema treninga.

Izuzetno je lako ostati motivisan RunKeeper. Možete se priključiti brojnim izazovima i ispitati vaše limite, osvajati nagrade za naše treninge ili ppdeliti vaš napredak sa prijateljima preko društvenih mreža.  Takođe možete kreirati novi izazov, pozvati prijatelje da vam se pridruže, podsticati i podržavati jedni druge sve vrwme trajanja izazova ili novog tipa treninga.

Strava

Android: Besplatan
iPhone: Besplatan

Strava logo

Strava pokušava da spoji svetske atletičare pružajući inspirativno iskustvo oduzimajući junk postove koje možete naći na drugim društvenim mrežama. Za aplikaciju navode da ćete je preuzeti zbog mogućnosti praćenja vaših aktivnosti ali da ćete ostati uz nju zbog motivacije i takmičarskog duha.

Strava zajednica okuplja milione biciklista, trkača, aktivnih avanturista, kao i drugih profesionalaca koji beleže svoje aktivnosti. Uz pomoć ove aplikacije možete pratiti brzinu, distancu,sagorele kalorije tokom i po završenoj aktivnosti …. Takođe sadrži i interaktivnu mapu aktivnosti. Pomoću aplikacije možete porediti vaše rezultate sa drugima i priključiti se zajednici, potom možete deliti vaše priče, prikazivati fotografije najzanimljivijih trenutaka tokom treninga.

Yoga Studio

Android: $4.99
iPhone: $4.99

Yoga Studio logo

Yoga Studio je jedna od aplikacija koja se najčešće i najviše preporučuje. Sa preko 70 spremnih časova joge i meditacije, od početnik do naprednih nivoa i trajanja između 15 i 60 minuta, ova aplikacija je podesna za svakoga.

Možete vršiti različita podešavanja i birati između toga da li se želite fokusirati na snagu, balans, fleksibilnost, relaksaciju ili neku od kombinacija. U komentaru su i više nego lake instrukcije koje možete pratiti za pravilan rad i izvođenje.

Korak po korak intrukcije sa više od 280 poza, uz njihove modifikacije i varijacije čine ovu aplikaciju pravu malu joga biblioteku u Vašem džepu. Aplikacija omogućuje sinhronizaciju treninga sa kalendarom Vašeg telefona.

Sworkit

Android: Besplatan
iPhone: Besplatan

Sworkit logo

Sworkit je krajnje jednostavna i laka za podešavanje aplikacija za treninge koja je po  American College of Sports Medicine rangirana kao broj 1. Sworkit koristi više od 40 miliona korisnika širom sveta, različitih nivoa fitnesa.

Po upisivanju Vaših ličnih podataka, možete birati Vaše motive i ciljeve kako bi bili sigurni da svaki sekund vežbanja iskoristite. U glavnom prikazu treniga postoje brojne vežbe za snagu, kardio, jogu i istezanje. Takože postoji mogućnost individualizacije treniga.

Možete birati Vaš trenig plan između nekoliko nivoa i svaki od njih ima još po tri kategorije različitih vežbi, koje su besplatne tokom 7 dana, i to za početnike, umerene i napredne vebače. Ukoliko želite da pređete u pretplatnički nivo (Premijum) tada ćete imati celokupan pristup svim vežbama, različitim individualizovanim modovima za treninge jakog intenziteta i još mnogo toga.

J&J Official 7 Minute Workout

Android: Besplatan
iPhone: Besplatan

J&J Workout logo

The J&J Official 7 Minute Workout je naučno baziran metod vežbanja dizajniran od strane Chris Jordan, direktora fiziološkog odseka na Johnson & Johnson Human Performance Institute. Aplikacija se baziran na eksplozivnim treninzima koji se zasnivaju na manjem ponavljanju teških vežbi sa kratkim pauzama.

Podešavanja su jako brza i kratka, te možete odmah preći na 7-minutno vežbanje, tj. 9.07 minuta sa zagrevanjem. Tokom vežbanja možete dodati i muziku iz Vaše muzičke datoteke, takođe možete lajkovati vežbe koje Vam se sviđaju.

Aplikacija sadrži veliki broj video tutorijala koji će Vam pomoći da svaku  od 72 vežbe izvedete sigurno i efektivno. Vaš progres se prati preko ove aplikacije i njenog glavnog menija i to u danima, broju kompletiranih ciklusa vežbanja  i napora. Takođe možete Vaš napredak deliti sa prijateljima.

Couch to 5K

Android: $2.99
iPhone: $2.99

Couch to 5K logo

Couch to 5K Vam pomaže da prateći jednostavan i zabavan trening plan za 9 nedelja trčite 5K. Aplikacija je dizajnirana za potpune početnike, tako da provedu 20-30 minuta vežbanja, tri puta tokom nedelje, kako bi bili spremni za 5K.

Aplikacija ima mogućnost da prati Vaš progres kao i da ga deli na Vašj Facebook stranici. Postoje četiri interaktivna, motivišuća virtuelna trenera – Konstanca, Bili, Džoni Ded i Narednik Blok- koji će Vam pomoći da ostanete na stazi, dok slušate savete koji Vas vode kroz svaku vežbu. Aplikacija ima mogućnost sinhronizacije sa Vašom omiljenom muzičkom plejlistom na mobilnom telefonu.

JEFIT: Workout Tracker Gym Log

Android: Besplatno
iPhone: Besplatno

JEFIT logo

JEFIT je esencijalna aplikacija za sve pasionirane vežbače u teretani. Zaboravite na papir i olovku zauvek, koristite JEFIT za zabeležite težine i broj ponavljanja na svakoj od sprava u teretani jednim klikom. JEFIT omogućuje da zabeležite vaš planirani trening i vreme odmora, kao i da pratite grafički sve telesne mere tokom vežbanja, vaš napredak.

Ako ste početnik u teretani, JEFIT vam pruža više od 60 tipova treninga, a možete  pristupiti i preko 2000 planova za trening koji su kreirani od zajednice. Na početnom displeju postoji preko 1300 vežbi za dizanje tegova na mašinama i kadio mašinama, i naravno omogućuje i korak-po-korak instrukcije kako kompletirati trening.

JEFIT ima vrlo aktivnu zajednicu. Postoji preko milion drugih korisnika sa kojima se možete povezati, ili prododati prijatelje ukoliko želite da budete motivisani ili da uporedite statistike vežbanja.

Zombies, Run!

Android: Besplatno
iPhone: Besplatno

Zombies Run logo

Zombies, Run! je interesanatna interaktivna igra trčanja i audio avanture. Po instalaciji, prezentuje vam se priča u kojoj ste vi trkač na jednoj od rita ka poslednjem utočištu čovečanstva a sve bežeći od zombi epidemije. Vaš zadatak je prikupljanje sredstava, spašavanje preživelih i odbrana njihovih domova.

Trčeći u parku ili šetajući na traci, možete spasiti na stotine života i otkriti istinu o zombi apokalipsi. Tokom vaše misije dok slušate muziku preko slušalica, ukoliko Vas jure zombiji, morate ubrzati. Prve četiri misije su besplaten, a svaku novu je moguće otključati nedeljno. Nadogradnja na PRO otključava pristup više od 260 misija i intervalnih treninga. Ukoliko Vam je potrebno dodatnog adrenalina, ovo je savršena aplikacija za Vas.

Charity Miles

Android: Besplatno
iPhone: Besplatno

Charity Miles logo

Korisnici ove aplikacije su skupili preko 2 miliona u dobrotvorne svrhe. Tako što ćete izaći po kafu, prošetati psa, voziti bicikl po kraju, ili se grudvati, benefit će biti ne samo po Vaše zdravlje već će i dobrotvorne organizacije. Na početku, tokom prilagođavanja aplikacije, možete izabrati neku od 40-tak dobrotvornih organizacija koju želite podržati. Kada započnete vašu aktivnost, sponzoriše Vas određeni brend da završite započeti zadatak. Vaša aktivnost, distanca, trajanje i ukupan zarada koju ostvarjujete u dobrotvorne svrhe prikazuje se na glavnom ekranu. Kako sve fizičke aktivnosti učestvuju u skupljanju sredstava koji idu u dobrotvorne svrhe, mislimo da ćete i Vi biti motivisani da dodatno vežbate i možda pređete i neki kilometar više. Kao dodatak, vi sami doprinosite Vašem boljem zdravlju. Što više koraka napravite, više zaradite, jer ,,Svaka milja znači’’.

CARROT Fit

iPhone: $3.99

 

CARROT Fit je vrlo zanimljiv način da budete u formi sa Vašim sadističkim računarom generisanim trenerom. CARROT ima jedan cilj – ,,da transformiše Vaš mršav trup u ljudski primerak A klase” – i neće se zaustaviti dok ne postigne cilj. CARROTpodmićuje, preti, inspiriše i zagonetno poručuje: ,,Bićeš fit ili..!!!’’

Aplikacija je bazirana na naučno zasnovanom 7-minutnoj metodi, istoj kao i  J&J Official 7 Minute Workout. Ipak, ovih 7 minuta je provedenih u znoju, uključuje aktivnosti poput Celebrity Face Punches, Dragon Mating Dances, i Mt. Doom Climbs. 30-sekundi kaznenog vežbanja, praćenih 10 sekundi odmora ,, samo za slučaj da treba da se hidrirate, dođete do daha ili povraćate’’.

CARROT prati koliko koraka napravite i koliko ste izgubili na težini, a prikazuje i na kalendaru vaše treninge i fizičku aktivnost. Ukoliko je CARROT uznemiren zbog vašeg napredovanja, njeno surovo ponašanje ima u 74,9% šanse da vas rasplače. Ipak, CARROT može biti i impresionirana vašim napretkom, a to će nagraditi nadogradnjom aplikacije i dozvolom da posmatrate drugara kako jede čips. Blago vama!

Ovo su samo neke od fitnes aplikacija, budite slobodni pa nam preporučite i druge.