Pod sloganom “Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice” u Srbiji se od 22. do 28. januara obeležava Nedelja prevencije raka grlića materice.

Osnovni cilj kampanje, koju sprovodi udruženje građana Roditelj, uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, jeste unapređenje javne svesti o značaju i mogućnostima prevencije raka grlića materice imunizacijom.

Predsednik udruženja Roditelj Gordana Plemić smatra da da je podizanje svesti roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva humani papiloma virus (HPV) ključno u borbi sa ovom vrstom kancera.

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena. Svakoga dana izgubimo jedan život, jedna majka, sestra, baka.. strada od ove bolesti. S toga je cilj naše kampanje da podignemo svest stanovništva, a posebno roditelja, o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih HPV virusom“, navodi se u saopštenju.

Najbolji način zaštite od humanog papiloma virusa, uzročnika kancera grlića materice, je vakcina, koja se u svetu veoma uspešno primenjuje već deset godina, a nadamo se, u 2017. godini biće dostupna i našim građanima, dodala je ona.

Ministarstvo zdravlja podržalo je kampanju “Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice” uz čvrstu opredeljenost Vlade Republike Srbije da se u narednom periodu stopa smrtnosti od ovog kancera drastično smanji i konačno u Srbiji pobedi rak grlića materice.

Ministarstvo zdravlja je na osnovu preporuke Republičke stručne komisije za infektivne bolesti, Republičke stručne komisije za ginekologiju i predloga Instituta za Javno zdravlje preduzelo sve potrebne mere, te će u 2017. godini i zvanično početi dobrovoljna HPV imunizacija dečaka i devojčica uzrasta od 12 godina i to na teritoriji cele zemlje”, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

U okviru Nedelje prevencije, koja se u Srbiji održava istovremeno kao i u drugim zemljama Evrope, biće organizovane javne tribine i predavanja za zaposlene u Privrednoj komori Srbije i Službenom glasniku kao i u drugim kompanijama i organizacijama.

Pored toga, celokupan repertoar Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ biće posvećen prevenciji i borbi protiv karcinoma grlića materice, a svi putnici Aerodroma Nikola Tesla biće u prilici da se na štandu udrženja Roditelj informišu o važnosti i mogućnostima primarne prevencije raka grlića meterice.