Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a “Testiranje je u modi! Testiraj se na HIV!” – 1. decembar 2016. godine.

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS ove godine se održava pod sloganom “Testiranje je u modi! Testiraj se na HIV!”. Tim povodom svi zainteresovani građani moći će četvrtak 1. decembra 2016. u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a) besplatno da se savetuju i testiraju na HIV. Testiranje će se vršiti na IV spratu u periodu od 8-18 časova.

Sa HIV infekcijom može dugo i kvalitetno da se živi, ukoliko je infekcija otkrivena na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna. Od procenjenih 3200 osoba koje u Srbiji žive sa HIV-om, svaka treća ne zna da je inficirana. Podaci registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd pokazuju da se svake godine izvestan procenat novootkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima veći rizik za obolevanje i umiranje.

Cilj UNAIDS-a za 2020. godinu glasi 90-90-90. Otkriti 90% HIV inficiranih, omogućiti lečenje 90% inficiranih i postići maksimalan efekat terapije kod 90% lečenih. Ako nije mogao rizik da se spreči, od izuzetnog značaja je što pre proveriti svoj HIV status. Zato još jednom ističemo značaj testiranja na HIV, koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Gradski zavod za javno zdravlje Boegrad