Nekako se tokom ove nedelje gotovo neprimetno provukla vest o smrti jednog velikana iz sveta medicine, doktora i hirurga, Dr Joseph Murray-a, začetnika transplantacione hirurgije.

Doktor Džozef Marej (1919-2012), hirurg koji je izveo prvu uspešnu transplantaciju bubrega i kasnije dobio Nobelovu nagradu za svoj rad u medicini, preminuo je 26.novembra ove godine u svojoj 93 godini života, od posledica moždanog udara.

 

Inače, Dr Murray je poznat po tome što je davne 1954. godine, zajedno sa svojim timom, presadio bubreg odrasloj osobi, uzet od jednojajačanog blizanca, postavši tako pionir jednog novog polja u oblasti medicine.  Dr Murray je specijalizirao hirurgiju, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju, a kasnije u karijeri je tragao za načinima kontrolisanja imunskog sistema pacijenta, kako ne bi odbacio strano telo. Murray je 1990. godine, za svoj rad na presađivanju organa i ćelija, dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju i medicinu . 

 

Prvo uspešno presađivanje bubrega među jednojajčanim blizancima Murray je izveo 1954.godine, pet godina kasnije (1959) prvi je uspešno presadio bubreg sa genetički nejednakih osoba, a potom 1962. godine presadio je bubreg i sa klinički mrtvog čoveka. 

 

Više od 600.000 ljudi širom sveta dobilo je transplantovane organe zahvaljujući Marejevoj inovaciji!

 

Pogledajte video na YouTube-u 

 

 

 izvor:
“The Nobel Prize in Physiology or Medicine 1990”. Nobel Assembly at the Karolinska Institute. 

 “Dr. Joseph E. Murray, who performed first successful organ transplant, dies at 93”. Boston.com. 
wikipedia.org
blic.rs