sleep

 Spavanje obnavlja telo i osvežava um, ali gotovo svako se u nekom periodu života žali na probleme sa spavanjem. Prosečna odrasla osoba spava između šest i po i osam i po sati svake noći. Žene se više žale na tegobe nego muškarci, a tegobe postaju učestalije i sa starenjem. Ako ne spavate dobro bićete umorni i loše ćete se osećati. Hronična nesanica ometa nas u fizičkim i mentalnim aktivnostima, tokom dana, a može da izazove i anksioznostdepresiju i druge probleme.

Ishranom protiv nesanice

Mali, lako svarljiv obrok pre spavanja može sprečiti da vam glad omete san. Osim toga, neke namirnice i kombinacija namirnica mogu da doprinesu spavanju. Te namirnice su bogate ugljenim hidratima, vitaminima B kompleksa, kalcijumom, magnezijumom, esencijalnim masnim kiselinama, aminokiselinom triptofanom koju mozak koristi za proizvodnju materija koje nas čine sanjivim. Ova kombinacija hranljivih materija omogućava triptofanu da dođe do mozga pa u roku od pola sata možemo postati sanjivi.

Primeri takvih obroka jesu:

  • sendvič sa ćuretinom ili sirom;
  • sendvič od integralnog hleba s listovima zelene salate;
  • iseckana banana sa iseckanim urmama;
  • toplo mleko i keks;

Ako verujete da vam neke namirnice ne odgovaraju, izbacite ih iz ishrane na nekoliko nedelja da vidite hoćete li bolje spavati.

   Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke