Postoje razni tekstovi o tome zašto dlake urastaju u trtičnoj regiji, ko je sklon tome, ima li nasleđa itd. Tačan uzrok se ne zna.

Šta se konkretno dešava?

Imate neku izraslinu u trtičnoj regiji, koja dugo traje, povremeno boli, nekad se nešto iz toga cedi, a vi trpite I pomalo se stidite. To ČEKANJE je prva GREŠKA koju pravite, jer bolest tako napreduje. Obično se javite lekaru u izrazito bolnoj fazi, koja se naziva AKUTNA I tada se samo rešava POSLEDICA, a ne UZROK. U lokalnoj anesteziji se načini rez u bolnoj regiji, evakuiše gnoj i nastavi lečenje infekcije. To dovodi do TRENUTNOG OLAKŠANJA, ali NE i do KONAČNOG IZLEČENJA. To Vam se može desiti i više puta, ako se ne konsultujete sa proktologom i rešite UZROK, a to je zapravo šupljina (CISTA) ili stručno pilonidalni sinus.

Pilonidalni sinus

Lečenje je isključivo operativno, a najbolji izbor je LASERSKA OPERACIJA URASLE DLAKE (operacija pilonidalnog sinusa uz pomoć lasera SiLac).


PREDNOSTI LASERSKE OPERACIJE URASLE DLAKE


Mnogi su do pojave lasera izbegavali operativno lečnje, jer su znali da ih čeka otvorena rana, dugo previjanje (nekad I do dva meseca) i samim tim onesposobljenost za rad. Na sreću LASERSKA OPERACIJA URASLE DLAKE je sve to promenila:

  • NEMA REZOVA NI OTVORENE RANE
  • NEMA PREVIJANJA
  • NEMA BOLA
  • BRZ OPORAVAK (neki pacijenti već sledećeg dana odlaze na posao)


Ukratko, ako se što pre odlučite za lasersku operaciju urasle dlake, vrlo brzo I bezbolno ćete se vratiti normalnom životu I poslu.


Samu tehniku izvođenja operacije pomoću lasera, najbolje će Vam u toku pregleda objasniti proktolog

By Dr Zoran Kujačić

Specijalista opšte hirurgije - koloproktolog