Prema izveštaju organizacije ”Save the Children”, u sklopu programa ”State of the World’s Mothers”, Norveška predstavlja najbolje mesto za majčinstvo u svetu, a kao najgore mesto to je Nigerija, koja je ”pretekla” Afganistan za 2012. godinu. Sjedinjene Američke Države (SAD) su rangirane na 25 mestu, a na listi se nalaze i zemlje ex-YU područja.

U sklopu studije poređene su 165 zemlje širom planete u cilju određivanja kako najboljeg tako i najgore mesta za majčinstvo. Analizirane su određene karakteristike poput stepena obrazovanja, ekonomskog statusa, zdravstvenog stanja žena, zdravstvenog stanja dece i kvaliteta ishrane.

Izveštaj ”The State of the World’s Mothers” navodi da je ishrana jedan od glavnih razloga zbog kojih su majke i deca u boljoj odnosno lošijoj poziciji u određenoj zemlji. Navodi se da je više od jedne petine majčinskog mortaliteta (smrtnosti), a više od jedne trećine mortaliteta dece rezultat malnutricije (pothranjenosti).

Norveška je najbolje mesto za majčinstvo, Afganistan najgore.

Od 10 zemalja koja se nalaze na dnu ove lestvice za 2012. godinu, skoro 7 je na ivici gladi, a u 4 je uočena povišena stopa usporenja ili zaustavljanja u mentalnom i fizičkom razvoju dece.

Nigerija, koja se nalazi na začelju liste, zbog velikih problema sa glađu, izlaže riziku milione dečjih života. Prema izveštaju ”Save the Children”, 20% žena subsaharske regije Afrike i oko 35% žena južne Azije je neuhranjeno i isuviše mršavo.

Izveštaj jasno ukazuje na činjenicu da hronična neuhranjenost ima poražavajući efekat kako na majke tako i na njihovu decu, i ističe potrebu globalnog sagledavanja problema. Takođe, istraživanje pokazuje da majčinsko mleko – kao jedinstveni nutritijent – može spasiti milione dečijih života svake godine. Svim majkama treba pružiti podršku ukoliko izaberu da doje, jer dojenje je odlično za bebe, bez obzira na to gde žive, mada u zemljama u razvoju, naročito onima sa nedostatkom pitke i čiste vode, dojenje može predstavljati i pitanje života ili smrti – navodi se u izveštaju.

A gde se nalaze zemlje ex-YU prostora? Srećom sve su u prvoj grupi, grupi razvijenih zemalja, međutim i u okviru te grupe veći deo zemalja ex-YU prostora se nalazi u donjem delu tabele (Makedonija na 42. poziciji, Bosna (40), Srbija (36), Hrvatska (29)). IZUZETAK je Slovenija, koja se nalazi na zavidnom 13. mestu (ispred SAD, Francuske, Kanade, Švajcarske), a tik uz Nemačku, V.Britaniju i Holandiju.

 

*Detaljnije: Ukoliko želite da detaljnije pročitate izveštaj ”State of World’s Mother 2012, Save the Children”, možete ga preuzeti sa sledećeg linka: State of the World’s Mothers  Download Full Report

State of the World’s Mothers  Download Full Report