Povodom Evropskog dana borbe protiv raka kože Udruženje dermatovenerologa Srbije započinje kampanju besplatnim pregledima kože 7. maja pod sloganom „Da li vam tačke smetaju?”. Besplatni skrining pregledi biće održani u 20 gradova širom Srbije, u državnim klinikama i bolnicama, kao i u privatnim dermatološkim ordinacijama.

Pregledi će biti organizovani u Beogradu, Lazarevacu, Pančevu, Požarevcu, Smederevu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Sremskoj Mitrovici, Šapcu, Nišu, Leskovcu, Kruševcu, Vlasotincu, Kragujevcu, Kraljevu, Trsteniku, Tutinu, Užicu, Čačku i Kosovskoj Mitrovici.

Zainteresovani mogu da se prijave za pregled u periodu od 3. do 5. maja, od osam do 20 časova putem besplatne telefonske linije (za pozive iz fiksne telefonije) na broj: 0800 222 888.

Udruženje Dermatovenerologa Srbije i Euromelanoma Evrope upozoravaju na činjenicu da rak kože ima jedan od najbržih porasta učestalosti u Evropi uprkos tome što je jedini koji se može otkriti pregledom golim okom, te da ga je moguće dijagnostikovati u ranoj fazi. Najčešći je kod osoba starijih od 50 godina, kao i kod osoba koje se intenzivno izlažu suncu. Jedna od šest ovakvih osoba će razviti rak kože tokom života.

Pod parolom “Nemojte da gledate, a da ne vidite” kampanja je usmerena na edukaciju, svim promotivnim alatima pomaže ljudima da nauče šta i kako da gledaju, kako bi svako mogao da prepozna potencijalni rak kože.

Iako, prevencija i dalje ostaje ključna, povećana učestalost raka kože ističe redovne preglede kože esencijalnim u smanjivanju rizika od raka.

Euromelanoma preporučuje da svako pregleda celu kožu na svaka tri meseca i identifikuje sumnjive promene, nove lezije ili one koje se menjaju.

U slučaju sumnje, prva stanica za pacijente bi trebalo da bude lekar opšte prakse ili dermatolog. U velikom broju slučajeva rak kože može da se proširi na druge organe stvarajući ozbiljne zdravstvene probleme. Zbog toga je rano lečenje ključno.

 

 

Izvor: