Često primenjivani makrolidni antibiotik, citromaks ili azitromicin, koji se primenjuje kod respiratornih i drugih uobičajenih infekcija izgleda da povećava rizik od naprasne srčane smrti, što se doduše retko dešava ali  predstavlja rezultat  14-godišnjeg istraživanja (1992-2006.god) u okviru Tennessee Medicaid programa, objavljenom u ”New England Journal of Medicine”.

Citromaks, ili azitromicin (zaštićeni naziv “sumamed”, koji ima 250 mg azitromicina) skuplji je od ostalih antibiotika, ali je popularan zato što se uzima kraće vreme. Međutim, rezultati istraživanja ukazuju na to da bi lekarima trebalo da se preporuči da prepisuju druge antibiotike kod pacijenata sklonih srčanim problemima.

Stručnjaci Univerziteta Vanderbilt analizirali su podatke o smrtnim slučajevima i podatke o milionima nekoliko vrsta prepisanih antibiotika koje je dobilo 540.000 pacijenata od 1992. do 2006. godine. Od tog broja bilo je 29 smrtnih slučajeva usled problema sa srcem među onima koji su uzimali “citromaks” (azitromicin) tokom petodnevnog tretmana.

Rizik od smrtnosti za vreme uzimanja leka kod njih bio je više nego dvostruko veći nego kod pacijenata koji su uzimali drugi antibiotik, amoksicilin, ili nisu uzimali nijedan.

Da bi uporedili rizike od smrtnog ishoda, istraživači su izračunali da bi broj smrtnih slučajeva na milion kura antibioticima iznosio oko 85 među pacijentima koji uzimaju “citromaks” (azitromicin), u odnosu na 32 koliko bi ih bilo među onima koji uzimaju amoksicilin ili 30 među onima koji uopšte ne bi uzimali nikakve lekove.

Najveći rizik pokazao se kod pacijenata koji je uzimao “citromaks” (azitromicin).

Stručnjaci preporučuju da je sveukupni rizik od smrtnosti nizak, kao i da je potrebno uraditi još istraživanja kojima bi se potvrdili dosadašnji rezultati, te, da pacijenti sa srčanim oboljenjima zasada izbegavaju upotrebu citromaksa (azitromicina).

 

Opširnije:

Azitromycin and the risk of cadriovascular death