Tokom protekle decenije na Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ stalno unapređivanje tehnologije kateterske ablacije srčanih aritmija kao da je postalo očekivana i rutinska stvar. Početkom jula meseca ove godine javnosti predstavljena nova metoda, uz primenu najsavremenije tehnološke platforme, u lečenju pacijenata sa kompleksnim srčanim aritmijama.

 Reč je o najsavremenijem maping – sistemu visoke rezolucije Rhythmia™ koji na najvišem tehnološkom nivou i na savršeno jasan i precizan način ukazuje na lokalitete poremećaja i identifikuje mehanizme aritmije, skraćuje postupak ablacije plućnih vena i značajno smanjuje broj recidiva. Tu identifikaciju omogućavaju tehnološki visoko razvijeni sistemi za mapiranje i kateteri koji snimaju lokalnu električnu aktivnost srca (elektrogram, EGM), prikazujući je u trodimenzionalnoj slici. U svetskoj kliničkoj praksi 3D elektro-anatomsko mapiranje postalo je standard, a od danas najsavremenija verzija biće i u posedu Instituta “Dedinje”, čiji je ugled u svetu bio presudan da se ovaj internacionalni projekat ugledne američke korporacije Boston Scientific usmeri baš prema Institutu „Dedinje“. Biće to veliki iskorak, jer sadašnji sistemi mapiranja (CARTO, ENSITE…) ograničeni su sporim i nepotpunim mapiranjem aritmije, što limitira visoku uspešnost terapije – rekao je prof. dr Milovan Bojić, direktor Instituta i zahvalio se uglednicima Boston Scientific-a na velikoj donaciji i dobrom osećaju da prepoznaju pravo mesto za uspešnu i dugoročnu saradnju.

Dosadašnje studije su pokazale da su korištenjem RHYTHMIA HDx™ maping sistema pacijenti i medicinsko osoblje izloženi znatno manjem zračenju u odnosu na dosadašnje sisteme. Veliki svetski elektrofiziološki centri ovu tehnologiju koriste u standardnoj kliničkoj praksi, a u Srbiju i region je evo tek stigla zahvaljujući saradnji Kompanije Boston Scientific i Instituta „Dedinje“.

The RHYTHMIA HDx sistem za mapiranje sa svojom pratećom opremom je indikovan za katetersko mapiranje srčane pretkomore i komore. Sam sistem omogućava vizualizaciju u realnom vremenu koristeći intrakardijalne katetere kao i prikaz srčanih mapa različitih formata, pri čemu nisu zabeležene bilo kakve kontraindikacije.

RHYTHMIA HDx™ je maping sistem Boston Scientific korporacije, postavlja nove standarde mapiranja u visokoj rezoluciji. Bazira se na tri glavne osobine: gustina, rezolucija i automatizacija. Svaka od ovih karakteristika je od esencijalnog značaja za kreiranje mape visoke rezolucije. Izuzetno brza automatska akvizicija mapa visoke gustine i visoke rezolucije obezbedjuje neuporedivu jasnoću, tako da možete efektivno identifikovati najkompleksnije ablacione mete.

Glavna prednost leži u algoritmima koji omogućavaju da svaki otkucaj od interesa bude prihvaćen i implementiran u mapu i to pri brzini većoj od 1.000 tačaka u minuti. Na taj način ova nova tehnologija Boston Scientific-a RHYTHMIA HDx™ maping sistem omogućava jasnoću mape koje ne mogu postići standardne maping tehnologije. Za optimalnu preciznost i efikasnost Boston Scientific koristi katetere sa magnetnim praćenjem, preciznost magnetne navigacije iznosi manje od 1 mm.

izvor: Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje