IX NEDELJA (57-63. DAN)

 

Razvoj bebe

Veličina fetusa je sada oko 16 do 18 mm, a težina oko 3-4 grama. Oči i uši se ubrzano razvijaju, a prisutni su i začeci koštanog sistema. Neke horionske resice polako iščezavaju dopuštajući placenti da se razvija. Razvija se srce u kome se mogu uočiti četiri komore, otkucaji su duplo brži nego vaši!

Nastavlja se razvoj digestivnog sistema: creva sve više ispunjavaju trbušnu šupljinu fetusa, formira se anus.

Jetra u ovoj nedelji dostiže maksimalnu veličinu u odnosu na telo, započinje metabolizam bilirubina i sintezu žuči. Razvijaju se skeletni mišići pa dolazi do češćih pokreta fetusa.

Posteljica počinje da sintetiše i sekretuje brojne steroidne i peptidne hormone koji omogućavaju održavanje trudnoće i utiču na rast ploda.

 

Vaše telo

Vaše telo počinje da se ubrzano prilagođava na trudnoću, beba se sve brže razvija. Stoga je neophodno posvetiti posebnu pažnju pravilnoj ishrani, nadoknadi folne kiseline kao i smanjenju uticaju štetnih faktora iz okoline. Izbegavajte uzimanje lekova, alkohola i cigareta jer to može negativno uticati na razvoj vaše bebe.

Pripremite se za posetu lekaru koji će posebnu pažnju posvetiti vašem prethodnom zdravstvenom stanju.

  • Da li ste imali operacije, hronične bolesi, alergije? 
  • Da li uzimate neke lekove? 
  • Da li je u vašoj porodici neko bolovao od genetskih poremećaja? 
  • Da li su vam menstrualni ciklusi bili uredni? 
  • Da li je ovo prva trudnoća? 
  • Da li ste imali pobačaj?

Ovo su samo neka od pitanja koje će vam vaš lekar postaviti kako bi stekao što bolji uvid u vaše zdravstveno stanje i vašu trudnoću.