VII NEDELJA (43-49. DAN)

Razvoj bebe

Nastavlja se kontinuirano prilagođavanje vaše bebe na život unutar vaše materice.

U ovoj nedelji, pupčana vrpca je u celosti formirana, kroz nju fetus dobija neophodne hranljive materije i kiseonik iz vašeg organizma. Respiratorni i digestivni trakt nastavljaju da se razvijaju. Slezina i pankreas su takođe formirani.

Usled rasta mozga lice se dalje širi. U sedmoj nedelji na glavici oko spoljašnjeg ušnog kanala javljaju se brazde od kojih će se razviti ušne školjke. Nastaju hrskavični prethodnici slušnih košcica, a njihovim okoštavanjem nastaju maleusinkus i stapes. Formiraju se i mišići srednjeg uva (m.tenzor timpani i m.stapedius). Ćelije kohlearnog kanala diferentuju se u Kortijev organ. Na krajevima gornjih ekstremiteta nastaju radijalne brazde – pojava prstiju, a zadnji se diferenciraju na nadkolenicu, podkolenicu i stopalo. Lice embriona dobija ljudski izgled.

Vaše telo

Trudnoća dovodi do brojnih kako lokalnih tako i sistemskih promena u vašem organizmu koje imaju za cilj da obezbede optimalne uslove za rast i razvoj ploda, a takođe da se očuva i zdravlje majke.

Cerviks se od početka trudnoće razmekšava i dobija lividnu boju, a endocervikalni žlezdani epitel proliferiše što uzrokuje pojačanu vaginalnu sekreciju koja deluje kao barijera i štiti uterus. U dojkama se nagomilava najviše masnog tkiva što predstavlja energetsku rezervu za kasniji period laktacije.

Prvi pregled u trudnoći treba obaviti u savetovalištu za trudnice najkasnije do 10. nedelje (8. gestacijske).