VI Nedelja (36 – 42.dan)

Razvoj bebe

Do VI nedelje razvoj mozga i nervnog sistema je ubrzan. U ovom periodu mogu se ultrazvučno detektovati srčani otkucaji – oko 150 otkucaja po minuti. Začeci digestivnog i respiratornog sistema takođe su uočljivi, kao i više manjih pupoljaka od kojih nastaju gornji i donji ekstremiteti. Procena dužine fetusa je još uvek teška zbog kranio-kaudalne savijenosti, pa je moguće samo odrediti dužinu teme-trtica koja iznosi od 2-5 mm.

Uspostavlja se fetalna cirkulacija odnosno sopstveni krvni sistem fetusa sa formiranjem pupčane vrpce.

U VI nedelji razvića embriona začetak mozga se povećava, što utiče na oblikovanje i uvećanje glave. Glava embriona je mnogo veća u odnosu na telo, a ekstremiteti se izdužuju i diferenciraju. Na gornjem ekstremitetu se razlikuju dolaktica i šaka. Faringealni useci išćezavaju, osim prvog, koji se diferentuje u spoljašnji ušni kanal.

Vaše telo

Usled brojnih hormonalnih promena u vašem organizmu znaci i nelagodnosti su sve učestaliji. Vaš organizam se sada prilagođava na povećane zahteve fetusa usled njegovog sve bržeg rasta. Mogu biti prisutne mučnina, povraćanje, glavobolja, vrtoglavice, pojačana diureza kao i sve ćešće promene raspoloženja.

Ovo je ujedno i period kada je fetus najosetljiviji na razne štetne uticaje kako iz spoljašnje sredine tako i iz vašeg tj. majčinskog organizma. Stoga je neophodno izbegavati upotrebu lekova, alkohola, cigareta. Iz ishrane je važno izbaciti konzumiranje sirovog i neprerađenog mesa kao i drugih namirnica koje mogu dovesti do poremećaja razvoja vašeg fetusa.