II Nedelja (8-14. dan)

Razvoj bebe

Zvuči čudno, ali još uvek niste trudni! Oplođenje vaše jajne ćelije spermatozoidom desiće se krajem ove nedelje. Oplođenje (fertilizacija) predstavlja spajanje muške i ženske polne ćelije sa posledičnim stvaranjem prve ćelije novog organizma – zigota. Oplođenje se najčešće dešava u ampularnom delu jajovoda.

Pol fetusa određen je u trenutku oplođenja, iako ćete sa odabirom boja morati još sačekati…Od 46 hromozoma koji čine genetički materijal fetusa, samo dva (jedan majčin i jedan očev) određuju pol. To su tzv. polni hromozomi i svaka jajna ćelija ima samo X hromozom, dok spermatozoid može imati X ili Y hromozom. Ako u trenutku oplođenja vaše jajne ćelije spermatozoid ima X hromozom, dobićete devojčicu, a ako sadrži Y hromozom – dečaka.

U svakom ovarijalnom ciklusu po jedna sekundarna oocita dospeva u ampularni deo jajovoda, gde je narednih 24-48 sati sposobna za oplođenje (ovum ovulatum). Sekundarna ocita je zaustavljena u metafazi druge mejotičke deobe, koja se nastavlja i završava tokom oplođenja.

Muške polne ćelije (spermatozoidi) postaju spremni za oplođenje nakon što prođu fazu maturacije i kapacitacije. Maturacija tj. sazrevanje odigrava se posle prelaska spermatozoida iz testisa u epididimis, u kome se zadržavaju 2 nedelje, i upravo tada stiču sposobnost kretanja unapred. Proces kapacitacije nastaje kada veliki broj spermatozoida (preko 200 miliona) nakon ejakulacije dospe u vaginu. Taj proces traje 7 časova i podrazumeva promene u glikoproteinskom omotaču spermatozoida (glikokaliksu) pa oni postaju pokretljiviji i sposobni da prodru kroz omotače jajne ćelije tj. oocite. Samo nekoliko stotina spermatozoida na putu kroz cerviks, matericu i jajovod uspeva da stigne do ampularnog dela jajovoda, gde imaju sposobnost oplođenja oocite oko 24-72 sata. 

Susretom sekundarne oocite i spermatozoida započinje oplođenje pri čemu dolazi do prodora spermatozoida u jajnu ćelija i spajanja muškog i ženskog pronukleusa.Tako nastaje zigot sa jedrom koje poseduje diploidan broj hromozoma čime započinje preembrionalni period razvića.

Rezultat oplođenja je stvaranje prve ćelije novog organizma koja sadrži polovinu broja majčinih i polovinu broja očevih hromozoma čime se obezbeđuje genetska raznovrsnost i specifičnost novonastale jedinke. Oplođenjem je određen i pol jedinke usled prisustva ili odsustva Y hromozoma u jedru spermatozoida koji je oplodio jajnu ćeliju.

Vaše telo

Odvija se priprema i zadebljanje vaše materice za prihvatanje fetusa. Vaš organizam produkuje i sekretuje folikulo-stimulirajući hormon (FSH) koji stimulište jajnu ćeliju da sazri. Krajem ove nedelje, vi ste na sredini vašeg menstrualnog ciklusa (u slučaju regularnog 28-dnevnog ciklusa) i nastaće ovulacija (vaš jajnik će osloboditi jajnu ćeliju u jajovod).

Ako ste planirali da zatrudnite, sada je prvi trenutak! U ovom periodu, verovatnoća začeća je najveća. Ako u periodu ovulacije imate nezaštićeni seksualni odnos, možete zatrudneti. Nakon ejakulacije vašeg partnera, milioni spermatozoida prolaze kroz vašu vaginu, a stotine njih stiže do jajovoda, gde se nalazi vaša jajna ćelija spremna za oplođenje. Samo jedan spermatozoid uspeva da penetrira jajnu ćeliju i da je oplodi. Tada počinje trudnoća – iako vi još ne osećate nikakve telesne promene.