U Srbiji je prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” registrovano više od 550 novoobolelih od melanoma kože, što tu bolest svrstava na 10. mesto najčešćih malignih bolesti.

Kako je od te bolesti u prošloj godini umrlo je 250 osoba, 218 se trenutno leči od metastatskog melanoma, a ono što zabrinjava jeste da raste broj žena koje obolevaju od ove vrste bolesti.

Snežana Živković iz instituta “Batut” kazala je da je Srbija u ovom delu Evrope zemlja koja imala niži rizik od obolevanja i pet puta manji rizik od umiranja od ove vrste bolesti.

Poslednjih 10 godina ustanovljen je porast novoobolelih osoba, ali se starosna granica pomerila ka uzrastima od 40 i više godina. Sve više žena oboleva, što govori o većoj izloženosti suncu i UV zračenju“, rekla je Živkovićeva.

Koordinatorka kampanje Evromelanom Lidija Kandolf Sekulović kazala je da se i ove godine za besplatne dermatološke preglede prijavio veliki broj građana širom Srbije. Prema njenim rečima, u prošlogodišnjoj kampanji pregledana su 1.853 građanina, otkrivene su 164 promene, od kojih su dokumentovana 33 slučaja raka kože. Ona smatra da je potrebno unaprediti lečenje pacijenata inovativnim lekovima, zbog čega se nada da će inicijativa Ministarstva zdravlja Srbije da se potpišu posebni ugovori s proizvođačima inovativnih lekova u Srbiji, dati rezultate.

Predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije Siniša Radulović izjednačio je hemoterapiju s “toksičnim placebom”, istakavši da ona ne može da utiče na zdravlje pacijenta.

Nauka je pronašla biomarkere na osnovu kojih je napravila nove lekove, međutim oni su veoma skupi i cena im se meri desetinama hiljada evra mesečno. Ipak, oni produžuju život pacijentima za par godina“, rekao je Radulović.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Vicko Ferenc podsetio je da pre nego što se neki novi lek stavi na pozitivnu listu lekova, najpre treba da bude registrovan, a da je sama registracija dugotrajan proces. Pored toga, rekao je da su počeli pregovori sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), da prioritet treba dati inovativnim lekovima za metastatski melanom i da će se oni za nekolko meseci pojaviti u Srbiji.

Ministarstvo je podržalo i inicijativu da se u novi zakon o zdravstvenoj zaštiti ubaci uredba o solarijumima, a preduzeli smo i korake da se uredi uvoz i promet tih aparata i da se inspekcijski kontroliše rad solarijuma“, rekao je Ferenc.

Predstavnik Udruženja obolelih od metastatskog melanoma Stefan Kostić rekao je da su najveći problemi sa kojima se suočavaju pacijenti u Srbiji nedostatak adekvatne terapije i odbijanje RFZO da plati bolovanje pacijentima koji se leče u inostranstvu.

Odovor RFZO je da oni poštuju zakon koji nalaže da pacijent ne sme da napusti mesto prebivališta bez dozvole Fonda, ali Fond ne želi to da kaže pacijentima niti da izda dozvolu. Takvim ponašanjem Fond samo otežava položaj pacijenata“, rekao je Kostić.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao je da u Evropi tri i po miliona ljudi boluje od melanoma kože, godišnje u proseku oboli 100.000, a 22.000 umre.

Svi moraju da vrše samopreglede, jer novonastale promene na koži, veličina, boja, promena mogu ukazati na melanom“, rekao je Mijušković.

Ovogodišnja kampanja Evromelanom 2016 odvija se pod sloganom “Sunce sija svuda, ne samo na plaži” da bi se ukazalo na to da je neophodno primenjivati odgovarajuće mere zaštite tokom godišnjeg odmora, ali i tokom svakodnevnih aktivnosti na otvorenom.

U Srbiji će kampanja biti organizovana 16. maja, a pacijenti koji su uspeli da se prijave za besplatan pregled od 9. do 11. maja biće pregledani u ustanovi koja im je najbliža.

izvor>b92.net