Pod sloganom “Vakcina sprečava. Srbija protiv raka grlića materice“, udruženje građana “Roditelj” počinje nacionalnu kampanju u borbi protiv raka grlića materice, bolesti od koje u Srbiji svakog dana umre najmanje jedna, a obole četiri žene.


Tu kampanju udruženje realizuje uz podršku Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Cilj kampanje je da se kroz unapređenje svesti javnosti o mogućnostima, značaju i bezbednosti prevencije HPV oboljenja putem imunizacije u znatnoj meri smanji učestalosti malignih oboljenja izazvanih HPV infekcijom.

Rak grlića materice je jedno od retkih malignih oboljenja čiji je uzročnik poznat – razvija se pod uticajem humanog papiloma virusa (HPV). Iz tog Udruženja ukazuju da je primarna prevencija, koja podrazumeva imunizaciju mlađe populacije, devojčica i dečaka uzrasta 9-15 godina, protiv HPV virusa tipa 16,18 6 i 11 – najefikasniji način prevencije ovog oboljenja.

HPV vakcina pruža visoko – efikasnu zaštitu od raka grlića materice i drugih oboljenja izazvanih HPV, ukazuju iz tog udruženja. Vakcina se uspešno primenjuje u 130 zemalja sveta, uključujući 19 zemalja Evropske unije i sve zemlje regiona.

Predsednica udruženja “Roditelj” Gordana Plemić istakla je da je podizanje svesti stanovništva, a posebno roditelja o značaju primarne prevencije oboljenja koje izaziva HPV virus, ključno u borbi sa ovom opakom bolešću.

Rak grlića materice je drugi vodeći uzrok umiranja među ženskom populacijom u Srbiji. Kao što svaka žena treba da brine o sopstvenom zdravlju, isto tako smo dužni da brinemo o zdravlju svoje dece. Vakcinacija je definitivno najsigurniji i najbezbedniji metod kojim možemo sprečiti nastanak ove opake bolesti. Budimo odgovorni prema svom i zdravlju naše dece“, zaključila je Plemićeva.

U Srbiji svake godine od raka grlića materice oboli oko 1.250, a umre 470 žena.