Pilonidalna bolest (sinus pylonidalis, pilonidalni sinus, urasla dlaka, cista, infekcija) se sastoji od sinusa ili apscesa koji sadrži dlaku, a koji se javlja u interglutealnoj brazdi.

Mada je etiologija nepoznata, spekuliše se da brazda stvara vakuum koji uvlači dlaku u središnje udubljenje kada pacijent sedi. Ove urasle dlake zatim mogu da se inficiraju i akutno prezentiraju kao apsces u sakrokokcigealnom regionu. Nakon što se akutna epizoda povuče, rekurencija je česta.

Akutni apsces treba incidirati i drenirati čim se dijagnoza postavi. Budući da su ovi apscesi obično veoma površni, ova procedura se često može izvesti u ordinaciji, klinici ili operacionoj sobi pod lokalnim anestetikom. Budući da rane u srednjoj liniji u ovom regionu slabo zarastaju, neki hirurzi predlažu korišćenje reza lateralno od interglutealne brazde.

Predloženo je više procedura za lečenje hroničnog pilonidalnog sinusa. Najjednostavniji metod podrazumeva otkrivanje trakta, kiretiranja dna i marsupijalizovanja rane. Rana se zatim mora održavati čistom i bez dlaka, sve dok se zarastanje ne dovrši (što često zahteva nedeljne posete ordinaciji radi nege rane).

Kao alternativa, može se načiniti mali lateralni rez i ekscidirati jama. Ovaj metod je delotvoran kod većine primarnih pilonidalnih sinusa. Uopšteno, treba izbegavati obimnu resekciju. Složeni i/ili rekurentni sinusni traktovi mogu da zahtevaju obimniju resekciju i zatvaranje Z-plastikom, klizećim ili rotirajućim režnjem.

Izvor: MedSkripte, wikipedia.org, mayo.edu, medscape, pubmed, freedigitalphotos.net, pixabay.com