Poštovani,
umetnost je osmisliti život !

Toga postajemo svesni naročito posle operacije u novim životnim okolnostima. Upravo tada su nam potrebni više nego ikada toplina, ljubav, razumevanje, pogled, dodir sa prijatnim i pouzdanim sagovornikom, lekarom, stoma sestrom…

Društvo pacijenata je tu da Vam pruži pomoć da sigurnije i udobnije nastavite život, uz nove prijatelje pobedite usamljenost. 

Društvo pacijenata sa stomom Srbije “ILCO” osnovano je 17. Aprila 2002 u Beogradu. Društvo okuplja pacijente koji imaju stomu, odnosno kojima je hirurškom intervencijom izveden otvor na površini stomaka, kroz koji se iz tela izbacuju štetne i nepotrebne materije. Clanovi su osobe sa izvedenom stomom (ileo,kolo i urostomom). Stoma je hiruski izveden otvor na povrsini stomaka . Spadamo u III grupu zavisnika od pomagala (podloge i kese ).Osnovni cilj je informacija i edukacija pacijenata i clanova porodice pre i posle operacije. Svake srede odrzava se radionica gde svojim iskustvom i savetima nastojimo u procesu resocijalizacije brzom oporavku i vracanju u normalne zivotne aktivnosti. Članovi smo EOA evropske I IOA svetske porodice stomicara.

Otvoreni smo za druženje pacijenata sredom od 17-20 h.

Ciljevi Društva su da pre i posle operacije pruže pomoć i daju savete, ne samo pacijentima već i članovima njihovih porodica. U tu svrhu obilazimo pacijente po klinikama, razgovaramo sa njima, dajemo im savete i ličnim primerom pokazujemo i dokazujemo da “stoma” znači život, i nastojimo da im pomognemo da se što pre vrate u normalne životne tokove.

Još jedan cilj Društva je i osnivanje novih podružnica širom Srbije kako bi se zajednički izborili za prava koja nam pripadaju.

Korice brošure “Zagrlite život – naše iskustvo” koga je finansiralo Ministarstvo zdravlja.

Brošuru možete podići u sedištu Društva u Sarajevskoj ulici broj 9.

Nacionalno invalidsko udruženje ILCO Srbije ——-  www.ilco.org.rs