U Edukativnom centru Zdravstvenog centra Valjevo u petak 15. marta je održana svečanost povodom početka promotivno-donatorske kampanje „Da se novi život rađa“ za podršku Centru za vantelesnu oplodnju „Akademik Vojin Šulović“. Akcija se pokreće uz podršku brojnih prijatelja, saradnika i volontera, kako bi se prikupila potrebna sredstva za otplatu dela opreme do kraja ove godine.

Zdravstveni centar Valjevo je prva ustanova sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite u Srbiji u kojoj se realizuje program vantelesne oplodnje. Nakon dobijanja saglasnosti Ministarstva zdravlja, u julu 2012. godine, formiran je Centar za vantelesnu oplodnju, uz poštovanje svih standarda Evropskog udruženja za humanu reprodukciju i embriologiju – ESHRE. Centar vodi dr Branko Budimirović, ginekolog-akušer, subspecijalista za fertilitet i sterilitet, zajedno sa kliničkim embriologom Milicom Krstivojević, koja ima sertifikat ESHRE. Rad se obavlja uz podršku konsultanata, čelnika tog Evropskog udruženja, akademika prof. dr Veljka Vlaisavljevića i doc. dr Boruta Kovačiča iz Univerzitetskog kliničkog centra Maribor u Sloveniji, sa kojim Zdravstveni centar ima potpisan ugovor o saradnji. Prvi ostvareni rezultati, kada je u pitanju broj započetih trudnoća, uklapaju se u evropske standarde u ovoj oblasti. Tim Centra za vantelesnu oplodnju, uz lekare, embriologe i medicinske sestre i tehničare, upotpunjen je i psiholozima, kao i volonterima, kako bi svim parovima koji su uključeni u ovaj program, bila pružena adekvatna stručna i logistička podrška.

Prvi parovi koje je u Valjevo uputio Republički fond za zdravstveno osiguranje bili su iz filijala sa sedištima u Užicu, Šapcu, Kraljevu, Čačku, Novom Pazaru i Valjevu. Republički fond izdvaja sredstva za pružene usluge i lekove, a pribavljanje novca za opremanje i funkcionisanje ovakvih centara je obaveza zdravstvenih ustanova. Funkcionisanje ovakvih laboratorija je nezamislivo bez kvalitetne opreme (ultrazvučnih aparata, mikroskopa, mikromanipulatora, anestezioloških aparata, inkubatora, sistema za zamrzavanje i čuvanje embriona) i adekvatno uređenog prostora, koji podrazumeva i kontinuiranu kontrolu vazduha, odnosno, visinu pritiska u prostoru za obavljanje ovog postupka. U prethodnom periodu je kroz donacije i iz sopstvenih sredstava Zdravstvenog centra Valjevo obezbeđen značajan novac za kupovinu većine opreme i uređenje prostora, ali je deo opreme dobijen na korišćenje uz mogućnost otplate do kraja godine. Zato je potrebno prikupiti ukupno 120 000 evra, za otplatu centralne kontrole vazduha i pritiska (80 000 evra), ultrazvučnog aparata (20 000 evra) i mikromanipulatora (20 000 evra).

Pomenuta svečanost bila je prilika da se uruče zahvalnice svima koji su pomogli i pružili podršku u onim prvim koracima prilikom formiranja, opremanja i razvoja Centra za vantelesnu oplodnju, od lokalnih samouprava, grada Valjeva, opština Lajkovac i Bogatić, preko donatora iz brojnih kompanija, institucija, prijatelja, saradnika i medija. Da njihov primer treba da slede i drugi poručila je Milka Vujić, direktorka filijale Čačanske banke u Valjevu, koja je prilikom svečanosti uručila ček od 200 000 dinara. Posebna zahvalnost pripada Ministarstvu zdravlja, a zahvalnica je uručena dr Dubravki Šaranović Racić, pomoćniku ministra zdravlja. Zahvalnica je uručena i jednoj od najuspešnjih srpskih glumica Valjevki Neli Mihailović, koja je i promoter kampanje. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici pojedinih filijala RFZO i zdravstvenih ustanova iz gradova sa čijih područja se parovi za program vantelesne oplodnje upućuju u Valjevo. Samo oni koji su prošli dug put u ostvarivanju svoje najveće želje da postanu roditelji znaju koliko snage, volje i strpljenja je potrebno da bi se ostvario njihov san. Zato su najjači utisak na svečanosti ostavile poruke dve majke, koje su dugo čekale na rođenje svoje dece, Milene Radosavljević iz Valjeva i Zorice Bojčić iz Banjana kod Uba. Porodica Bojčić je na rođenje malog Luke čekala 12 godina, a na svet je došao zahvaljujući inseminaciji, a Milena Radosavljević je nakon kompletne pripreme obavljene u Valjevu, osim samog čina vantelesne oplodnje koja se tada nije radila ovde, rodila trojke – Bogdana, Jovana i Lenku. Ove porodice daju nadu svima koji žele da postanu roditelji i zato su prava podrška celoj ideji i ovakvoj kampanji.

Koliko je ova kampanja važna i koliko je važan rad Centra za vantelesnu oplodnju u Valjevu, govore podaci da svaki sedmi par u Srbiji ima problem sa plodnošću, a svaki dvanaesti ne ostvari želju da dobije dete, da je za mnoge vantelesna oplodnja jedini način da dobiju bebu, a sa druge strane i statistički podaci upozoravaju da nas je svake godine sve manje. Zato je i cilj kampanje da se celokupna zapadna Srbija informiše o aktivnostima Centra za vantelesnu oplodnju kako bi se informacije približile krajnjim korisnicima, parovima koji imaju problem sa plodnošću, ali i potencijalnim donatorima koji bi razumeli značaj ove akcije i pomogli da se kompletna oprema otplati i na taj način omogućili da se porodice šire. Tako će u narednom periodu biti održan niz aktivnosti, od VTO karavana, animiranja lokalnih uprava da parovima omoguće ovaj proces mimo definisanih kriterijuma RFZO, animiranja lokalnih kompanija koje razumeju problem, a imaju dobre namere da preusmere deo novca u razvoj ovog Centra, kao i animiranja svih građana da malim doprinosom učine veliku stvar za porodice koje imaju problem steriliteta. Obeležiće se i značajni datumi iz kalendara javnog zdravlja, planira se i uključivanje u neke od manifestacija Zapadne Srbije, dok su osnovne škole već započele svoju podršku prikupljanjem starog papira, od čije prodaje će sredstva biti usmerena ka Centru za vantelesnu oplodnju. Ovo su samo neke od aktivnosti koje se planiraju u narednom periodu, kako bismo zajedno završili opremanje Centra za vantelesnu oplodnju i doprineli, kako i slogan kaže – „Da se novi život rađa!“

 

 

 

Više informacija o radu Centra za vantelesnu oplodnju i samoj kampanji može se videti na sajtu www.vtovaljevo.rs, ili preko sajta www.zcvaljevo.rs, a svi koji žele da se priključe akciji, uplatu mogu izvršiti na račun 840-173667-17.