Dijareja (proliv) je takođe česta tegoba i obično je vremenski ograničen simptom infektivnog gastroenteritisa. Ako je dijareja hronična ili praćena krvarenjem ili bolom u trbuhu, opravdana su dalja ispitivanja.

Krvava dijareja i bol su karakteristični za kolitis; etiologija može da bude infektivna (invazivna E. coli, Shigella, Salmonella, Campylobacter, Entamoeba histolytica ili C. difficile), zapaljenjska bolest creva (ulcerativni kolitis ili Kronova bolest) ili ishemijska.

Direktni preparat stolice i kultura često mogu da dijagnostikuju infekciju.

Sigmoidoskopija ili kolonoskopija može biti od pomoći u dijagnostikovanju zapaljenjske bolesti creva ili ishemije. Međutim, ukoliko pacijent ima osetljivost trbuha, naročito uz peritonealne znake, ili bilo koju drugu naznaku perforacije, endoskopija je kontraindikovana.

Hronična dijareja može da predstavlja nešto težu kliničku dilemu. Hronični ulcerativni kolitis, Kronov kolitis, infekcija, malapsorpcija i sindrom kratkog creva mogu da izazovu hroničnu dijareju. Retko, karcinoidni sindrom i tumori ćelija ostrvaca (tumor koji luči vazoaktivni intestinalni peptid – VIP-om, somatostatinom, gastrinom) se prezentiraju ovim simptomom. Velike vilozne lezije mogu da izazovu sekretornu dijareju. Kolageni kolitis može da izazove dijareju bez ikakve očigledne abnormalnosti sluzokože. Zajedno sa kulturama stolice, testovima malapsorpcije i metaboličkim ispitivanjima, kolonoskopija može da bude dragocena u diferenciranju ovih uzroka. Biopsija treba da se izvrši, čak i ako sluzokoža kolona grubo izgleda normalna.

Sindrom iritabilnog creva je naročito uznemiravajuća konstelacija simptoma koja se sastoji od bola u trbuhu u vidu grčeva, nadimanja, konstipacije i urgentne dijareje. Obrada ne otkriva nikakve anatomske ili fiziološke abnormalnosti u osnovi. Kada se druga oboljenja isključe, ograničenja u ishrani i izbegavanje kofeina, alkohola i duvana mogu da pomognu u olakšanju simptoma. Antispazmodični lekovi i agensi koji povećavaju masu u crevima mogu da budu od pomoći.

Izvor: MedSkripte, wikipedia.org, mayo.edu, medscape, pubmed, freedigitalphotos.net, pixabay.com