Jedan vrlo zanimljiv tekst, o tome kako hranom očuvati zdravlje. Naravno da to nije i dovoljan uslov, ali svakako jeste jedan o potrebnih uslova za zdraviji život. Ove savete možete smatrati dobrim ili lošim, možete ih se pridržavati ili ne, ali sigurno je da vam ne mogu naškoditi, naprotiv uključivanje više voća i povrća u ishranu može vam samo koristiti. 

Da biste smanjili rizik od karcinoma, ne morate tražiti lek dalje od svog frižidera. “Sve studije o raku i ishrani ukazuju da treba što više jesti biljnu hranu zbog fitonutritienata i posebnih jedinjenja koje ona sadrži”, kaže dr Richard Béliveau, predsedavajući u prevenciji i lečenju raka na Univerzitetu Kvebek u Montrealu i autor knjige Foods to Fight Cancer.

Cilj ovih preventivnih mera je dostići pet do devet dnevnih porcija voća i povrća (svih vrsta), posebno ovih šest „superzvezda”.

 

BROKOLI

 Sve kupusnice ili kupusnjače (kao što su i karfiol, kupus, kelj…) sadrže sastojke koji pomažu borbi protiv raka, ali brokoli je jedini sa velikom količinom Sulforafan-a, moćnog jedinjenja koje pospešuje proizvodnju zaštitnih enzima i pomaže izbacivanju kancerogenih hemikalija iz organizma, kaže Džed Fej, SCD. Nedavna studija Univerziteta u Mičigenu je ustanovila da na miševima Sulforafan cilja i matične ćelije raka – one koji pomažu rast tumora.

Pomaže borbi protiv raka: dojke, jetre, pluća, prostate, kože, želuca, bešike

Recept: istraživanja sugerišu što više brokolija, dodajte gde god možete, čak i sirovog u salatu.

 

BOBIČASTO VOĆE

Svo bobičasto voće (maline, kupine, ribizle…) je prepuno fitonutritienata. Kupina naročito sadrži veoma visoke koncentracije tzv. antocijana, koji usporavaju rast premalignih ćelija i štite od formiranja novih krvnih sudova i potencijalno kancerogene ishrane tumora, prema dr Gary D. Stoner, profesoru interne medicine na „The Ohio State University College of Medicine“.

 

Pomaže borbi protiv raka: debelog creva, jednjaka, usne duplje, kože

Recept: Stoner koristi koncentrisano jagodičasto voće u prahu u svojim studijama, ali kaže da pola šolje jagodičastog voća dnevno može pomoći vašem zdravlju (zelena salata sa ribizlama).

 

PARADAJZ

O paradajzu kao rajskom voću sam pisala i ranije (rajsko voće).

Ovo sočno voće je najbolji izvor likopena, karotenoida koji daje paradajzu njegovu crvenu boju. I to je dobra vest, jer je u studiji „Nutrition and Cancer“, utvrđeno da likopen zaustavlja rast ćelija raka endometrijuma. Karcinom endometrijuma izaziva skoro 8.000 smrtnih slučajeva godišnje (pretpostavljam da se ova brojka odnosi na Kanadu).

Pomaže borbi protiv raka: endometrijuma, pluća, prostate i želuca

Recept: Najveća korist je u kuvanom paradajzu (npr. preliv od paradajza za špagete), jer procesom kuvanja odn. grejanja povećava se količina likopena koje je vaše telo u stanju da apsorbuje.

 

ORASI

 Njihov fitosterol (molekul holesterola pronađen u biljkama) blokira receptore estrogena u ćelijama raka dojke, eventualno usporava rast ćelija, kaže dr Elaine Hardman, vanredni profesor na Marshall University School of Medicine u Huntingtonu, Zapadna Virdžinija.

Pomaže borbi protiv raka: dojke i prostate

Recept: jedna unca (nešto malo manje od 30 g) oraha dnevno daje najbolje rezultate, pokazuje istraživanje Hardmanove.

 

BELI LUK

 Béliveau kaže da fitohemikalije u belom luku zaustavljaju stvaranje nitrosamina, kancerogene materije koja se formira u stomaku (i u crevima, u određenim uslovima) prilikom konzumiranja hrane bogate nitratima (nitrati su najpoznatiji i najzastupljeniji konzervans). U stvari, studija „Iowa Women’s Health” pokazuje da su žene sa najvećom količinom belog luka u ishrani imale 50% manji rizik od određenih vrsta raka debelog creva, nego žene koje su ga jele najmanje.

 

Pomaže borbi protiv raka: dojke, debelog creva, jednjaka i želuca

Recept: Naseckati ili pasirati češanj svežeg ili belog luka (pasiranje pomaže oslobađanje korisnih enzima), i krčkati ga u paradajz sosu (bogatom likopenom).

 

PASULJ

Studija iz Michigan State University je utvrdila da crni i beli (navy bean) pasulj znatno smanjuje pojavu raka debelog creva (kod pacova), delom i zbog toga što ishrana bogata mahunarkama podiže nivo masnih kiselina butirata, koji u visokim koncentracijama imaju zaštitne efekte protiv rasta ćelija raka. Druga studija, u časopisu “Crop Science“, dokazuje da je suvi pasulj posebno efikasan u sprečavanju raka dojke (naravno opet istraživanje na pacovima?).

Pomaže borbi protiv raka: dojke i debelog creva

Recept: Dodajte u ishranu po pola šolje mahunarki, nekoliko puta nedeljno (svejedno da li iz konzerve ili sveže kuvan), a jedno od jela može biti i preliv za špagete od pasulja

 

 

Autorka je urednica portala 


Članak je preuzet uz odobrenje autorke