XV NEDELJA (99-105. DAN)

Razvoj bebe

Koža je i dalje tanka i prozirna pa su potkožni krvni sudovi još uvek uočljivi.

Ušne školjke su još uvek u nešto nižem položaju na glavi, ali će uskoro zauzeti svoj konačni položaj. Skeletni i mišićni sistem nastavljaju svoj razvoj budući da su pokreti ploda sve češći i intenzivniji.

U ovoj nedelji epitel svih generacija bronhija je pseudoslojevit, a počinju da se razvijaju i bronhijalne žlezde.

Placentni krvotok sastoji se od majčinog i fetalnog. Fetalni deo krvotoka objedinjuje krvne sudove pupčanika i posteljice. Arterijski sudovi plodovog dela krvotoka odvode plodovu vensku krv sa metabolitima do placentne barijere, a venski krvni sudovi dovode plodu arterijsku krv sa kiseonikom i hranljivim elementima.

Na maternalnoj strani placente uterus dovodi krv iz uterinih i ovarijalnih arterija. Ritam i brzina protoka krvi u uteroplacentalnoj cirkulaciji regulisani su preko prespiralnih uterusnih krvnih sudova (aa.arcuate i aa.rectae) i zato se majčina krv izliva u intervilozni prostor u mlazu u sistoli (jet-circulation po Borellu).

Vaše telo

Vaše dojke su nabrekle i bolne jer se u njima nagomilava masno tkivo više nego u ostalim delovima tela, što predstavlja energetsku rezervu za period laktacije.

Grlić materice se od samog početka trudnoće razmekšava i postaje lividan dok endocervikalni epitel proliferiše te nastaje pojačana vaginalna sekrecija i ponekad kontaktno krvarenje.

Skrining seruma majke daje dragocene podatke o nivou alfa-proteina ili humanog horionskog gonadotropina (hCG). Ako su nivoi tih proteina povišeni, indikovana je primena invazivnih dijagnostičih postupaka (amniocenteza, kordocenteza, placentocenteza).

U periodu od 15-18. nedelje najoptimalnije je uraditi skrining na Down-ov sindrom ploda i druge hromozomske abnormalnosti. Ako je trudnoća visokorizična ili je starost trudnice preko 35 godina preporučuje se amniocenteza koja predstavlja metodu pri kojoj se iglom ulazi u amnionsku šupljinu i uzima uzorak amnionske tečnosti koji se ispituje citološkim i citogenetskim tehnikama. Time se dobija uvid u eventualno postojeća genetska oboljenja. Uzorkovanjem horionskih resica i njegovim ispitivanjem stiče se uvid u morfo-funkcionalno stanje posteljice.