XIII NEDELJA (85-91. DAN)

 

Razvoj bebe

Nastupa drugi trimestar trudnoće kada je placenta dovoljno razvijena da obezbedi plodu neophodan kiseonik, hranljive materije kao i da ukloni sve otpadne produkte. Placenta takođe produkuje i sintetiše hormone progesteron i estrogen koji pomažu u održavanju i napredovanju trudnoće. Prisutno je oko 100 ml amnionske tečnosti koja okružuje i mehanički štiti plod. Beba sada pokreće glavicu, dodiruje nos i sisa prstiće.

Očni kapci su formirani i zatvoreni čime prekrivaju i štite očne jabučice.

Budući da je koža bez potkožnog masnog tkiva, tanka i prozirna mogu se uočiti krvni sudovi kroz nju.

Fetus je udvostručio svoj rast pa je sada dužina teme-trtica oko 9-14 cm, a težina 60-200 gr. Glava fetusa je dominatna, oči su postavljene paralelno na prednjoj strani lica, a na krajevima obrva pojavljuju se male dlake. Trupi ekstremiteti se izdužuju.

Do ovog perioda jetra je bila glavni eritropoezni organ da bi njenu funkciju sada preuzela slezina. Razvijaju se trahealne žlezde koje su nastale invaginacijom površnog epitela.

Vaše telo

Posteljica je privremeni organ koji je specifičan za trudnoću i preko nje se uspostavlja veza između majke i ploda. Sa fetusom je posteljica povezana preko pupčane vrpce. Posteljica raste povećanjem broja ćelija – hiperplazijom i povećanjem volumena već stvorenih ćelija – hipertrofijom. U 10. nedelji gestacije teži oko 20 gr, a u terminu oko 500gr.