XII NEDELJA (78 – 84. DAN)

Razvoj bebe

Formiraju se nokti na prstićima šaka i stopala, a pokreti ruku i nogu su sve češći iako ih još uvek ne osećate jer je beba majušna. Bubrezi vrše svoju funkciju: plod guta amnionsku tečnost, a bubrezi je eliminišu u vidu urina (primarni urin). Na kraju prvog trimestra, glasne žice su formirane.

Završava se spajanje nepčanih produžetaka. Do ove nedelje formiran je želudac koji sada rotira oko svoje longitudinalne ose, za 90 stepeni, u pravcu kazaljki na satu.

Karakteristično je da se bubrezi na početku embrionalnog razvoja nalaze u karlici da bi se kasnije premeštali u abdomen i naviše.

Kod oba pola indiferentne gonade su smeštene retroperitonealno, u trbušnoj duplji. Spuštanje testisa (descensio testis) počinje u III mesecu. Okolni peritoneum testisa prati testis i formira vaginalni procesus. Njegova duplikatura prolazi kroz ingvinalni kanal koji kasnije obliteriše. Ako ne dođe do spuštanja testisa u skrotume i ako zaostanu u abdomenu ili ingvinalnom kanalu, zbog više temperature tela oni gube aktivnost posle 4.godine života. Spuštanje ovarijuma je delimično i oni stižu u karlicu pri čemu od peritoneuma nastaju ligamenti ovarijuma i uterusa.

Vaše telo

Primećujete česte promene raspoloženja, razdražljivost, plakanje na najmanju sitnicu… Vaša koža dobija poseban sjaj i mekšu teksturu, ali se može javiti povećana sekrecija sebuma pa vas privremeno mogu mučiti akne.

Sve se to dešava zahvaljujući povećanoj sekreciji hormona koji deluju na ceo vaš organizam.

Zbog rasta materice i pritiska na okolne organe i dalje vas muče gorušica i peckanje.