Američka agencija za lekove (FDA – The U.S. Food and Drug Administration) odobrila je upotrebu leka Zykadia (ceritinib) kod pacijenata sa određenim tipom uznapredovalog (metastatskog) nemikrocelularnog karcinoma pluća (non-small cell lung carcer – NSCLC). 

Zykadia predstavlja inhibitor tirozin kinaze (ALK-inhibitor tirozin kinaze), koji blokira proteine koji učestvuju u nastanku kancerskih ćelija. Prevashodno je namenjen pacijentima sa metastatskim ALK-pozitivnim NSCLC koji su prethodno primali terapiju crizotinib-om, jedinim do sada odobrenim ALK inhibitorom tirozin kinaze.

Karcinom pluća je jedan od vodećih uzroka smrtnosti među muškarcima i ženama. Prema američkim podacima svake godine se samo u SAD otkrije preko 220.000 novih slučajeva karcinoma pluća, a oko 160.000 ljudi umire od ove bolesti godišnje. Procenjuje se da oko 85% pripada nemikrocelularnom karcinomu pluća (NSCLC), što ga svrstava u jedan od najčešćih karcinoma pluća. Ipak, svega 2-7% ovih pacijenata sa NSCLC su ALK-pozitivni.

Zykadia je ispitivana u kliničkoj studiji na preko 160 pacijenata sa metastatskim ALK-pozitivnim NSCLC. Rezultati studije su pokazali da je došlo do smanjivanja tumora kod gotovo polovine ispitanika, kao i da je ovaj efekat trajao u proseku oko sedam meseci.

U neželjene efekte navedeni su gastrointestinalni simptomi poput dijareje, mučnine, povraćanja i bola u trbuhu. U laboratorijskim nalazima navode se i povišene vrednosti jetrenih i pankreasnih enzima kao i povišeni nivoi glukoze.

Zykadia je proizvod farmaceutske kuće Novartis.

 

Izvor: zvanični sajt FDA