Sama dijagnoza glioblastoma multiforme (GBM) je najprostije rečeno poput smrtne kazne, mada novo istraživanje dr John Kuo sa Univerziteta Wisconsin-Madison pokazuje da je makar jedan od podtipova povezan sa dužim preživljavanjem. Ovo istraživanje može pomoći u postavljanju tačnije dijagnoze i može usmeriti dalja istraživanja ka ciljanom terapijskom lečenju GBM podtipova.

Osobe kod kojih se postavi dijagnoza GBM prosečno ne žive duže od 15 meseci, čak i posle agresivnih hirurških procedura, radio- i hemioterapije. ALI, nisu svi GBM karcinomi isti, a Kuova studija donosi novu metodu kod podtipova GBM u zavisnosti od eksprimiranih proteina.

U istraživanju, koje je objavljeno u Clinical Cancer Research, navodi se da osobe sa određenim podtipovima GBM, a koji eksprimiraju određeni protein, poznatiji kao CNP, mogu imati manje agresivnu formu ovog karcinoma. Preživljavanje kod ovih podtipova karcinoma se često meri godinama, a ne mesecima.

“Zapazili smo da je ovaj protein povezan sa manje agresivnom formom karcinoma kod miševa, a potom smo istu korelaciju zapazili i kod ljudi,” ističe Kuo. On dalje navodi da bi ovo omogućilo postavljanje dosta tačnije prognoze kod pacijenata sa GBM, kao i da bi moglo voditi ka dizajniranju specifičnih oblika hemioterapije. 

Istraživači sa ovog projekta smatraju da bi bilo moguće napraviti monoklonska antitela koja se vezuju samo za CNP tip karcinoma, nešto slično kao što je slučaj kod pojedinih podtipova karcinoma dojke….

Reference

University of Wisconsin-Madison. (2012, June 22). “New Prognosis Tool For Deadly Brain Cancer – Glioblastoma Multiforme.” Medical News Today.

Image(s): FreeDigitalPhotos.net