Site icon Svet Medicine

Zubni implantati ili mostovi, sličnosti i razlike

Zubni implantati i mostovi su dva načina na koji se mogu nadoknaditi nedostajući zubi. 

Iako oba pružaju estetsku i funkcionalnu nadoknadu nedostajućih zuba, postoji nekoliko bitnih razlika između njih.

U nastavku ovog teksta objasnićemo šta su implantati a šta mostovi, kao i koje su njihove sličnosti i razlike.

Šta su implantati?

Zubni implantati su metalni šrafovi koji se hirurški ugrađuju u vilicu, a njihova uloga je da zamene prirodni koren zuba.

Sam implantat se ne vidi, budući da se nalazi u kosti, ispod desni. 

Vidljiv deo zuba je zubna krunica, izrađena od posebne vrste keramike, koja se vezuje za zubni implantat. 

Zubni implanti su trajno rešenje, i izuzetno su stabilni, pa se smatraju idealnim načinom nadoknade zuba.

U nekim slučajevima, implantat može biti opterečen zubnim mostom, pa jedan implantat može da nadoknadi više nedostajućih zuba.

Osim toga, kod kompletne bezubosti vilice, dostupni su i kombinovani radovi, koji podrazumevaju ugradnju četiri ili šest zubnih implanata, koji potom nose fiksni protetski rad, odnosno fiksnu protezu.

Na ovaj način kombinuje se pristupačnost proteze i stabilnost implantata, pa se ove proteze na implantima smatraju jednim od najoptimalnijih rešenja kompletne bezubosti vilice.

Šta su mostovi?

S druge strane, zubni mostovi su konstrukcije koje zamenjuju jedan ili više nedostajućih zuba. 

Most se sastoji od nekoliko krunica koje su povezane u niz, koji se može sastojati od tri ili četiri krunice, odnosno člana.

Po jedna krunica sa svake strane mosta se vezuje za prethodno brušenjem pripremljene susedne zube, dok krunica ili dve u sredini mosta imaju ulogu nadoknade zuba.

Osnovna razlika u odnosu na implantate je da mostovi zavise od zdravh susednim zubima koji ih podržavaju. 

Ovo znači da nema hirurške operacije, ali i da je stabilnost kompletne strukture manja, pa samim tim i da je rizik od loma ili otkaza mosta veći. 

Sličnosti i razlike

U objašnjenjima o tome o kakvim procedurama i protetskim rešenjima je reč već se mogu naslutiti sličnosti i razlike, no u nastavku ćemo jasno definisati njihove zajedničke karakteristike, ali i razlike.

Sličnosti

I zubni implantati i mostovi koriste se kako bi se nadoknadio nedostajući zub, i pomažu u obnavljanju važnih funkcija, kao što su žvakanje i govor.

Pored toga, oba načina nadoknade zuba u velikoj meri poboljšavaju estetiku osmeha, budući da ugrađeni radovi gotovo u potpunosti odgovaraju prirodnim zubima pacijenta.

Keramičke krunice se po svojim dobrim estetskim karakteristikama posebno izdvajaju, budući da je kod njih prelamanje svetlosti gotovo istovetno kao i kod prirodnih zuba, a obzirom da nemaju metalnu bazu, kao što je slučaj sa metalokeramičkim krunicama, ne može doći do pojave sive linije na ivici sa desnima.

Ovde pak prestaju sličnosti između ova dva rešenja.

Razlike

Za razliku od mostova, zubni implantati ne zavise od susednih zuba, već se stabilnost obezbe​​đuje ugradnjom u viličnu kost.

Nakon procesa zarastanja implantata, on je čvrst i stabilan kao i prirodni zub, a materijal od kog su izrađeni, titanijum, izuzetno je dugotrajan i veoma često predstavlja doživotno rešenje problema bezubosti.

Sa druge strane, mostovi su podložniji lomu i otkazu, pa se njihova zamena nakon izvesnog vremena može očekivati.

Još jedna velika prednost implanta je što gotovo u potpunosti sprečava proces resorpcije, odnosno gubitka, vilične kosti, procesa do kog dolazi praktično odmah po gubitku prirodnog zuba.

Mane implantata u odnosu na krunice pre svega odnose se na činjenicu da je u pitanju znatno duži proces, koji može trajati i do godinu dana, budući da je po ugradnji neophodno dozvoliti implantatu dovoljno vremena da se pravilno veže za viličnu kost.

Tokom ovog perioda, mogu biti ugrađene privremene krunice, no ovaj zub mora se štedeti kako telo ne bi odbacilo implant.

Mostovi se ugrađuju znatno brže, u svega nekoliko poseta stomatologu.

Na kraju, cena zubnih implantata je veća u odnosu na mostove, što može predstavljati važan faktor prilikom odabira rešenja za nadoknadu izgubljenog zuba.

Exit mobile version