Linkedin Twitter Instagram Facebook YOUTUBE

Antioksidansi su prirodni molekuli koji se mogu naći u nekim namirnicama koje pomažu neutralizaciju slobodnih radikala u našem telu. Slobodni radikali su nus-produkti metabolizma i naše životne sredine. Unutrašnji faktori poput zapaljenja i spoljni faktori poput zagađenja, izloženost ultravioletnom zračenju i dimu cigareta mogu da uvećaju proizvodnju slobodnih radikala.

ŠTA ZNAČI ZDRAVA ISHRANA?

 Da li ste i koliko puta sebi postavili ovakvo pitanje? Većina, ipak o ovome ne razmišlja dok ih nužda (čitaj: bolest) na to ne natera. Stara je izreka da „zdrav bolesnom ne veruje", i zato ljudi u najvećem broju slučajeva ne razmišljaju o tome da „zdravlje na usta ulazi". Nemam nameru da ovde pišem o naučnim raspravama i dokazima za ili protiv određene vrste hrane ili načina ishrane. Ovo je moj pokušaj da pre svega naučim sebe, a možda i one koji budu čitali ovaj tekst, nekim osnovnim opšteprihvaćenim principima zdrave ishrane. Pisaću o svojim pogledima i mišljenjima na ovu temu, a verovatno će se i ta razmišljanja menjati kako vreme bude prolazilo i kako bude tekao napredak u ovom vidu mog „usavršavanja".

"Ustanovili smo značajan zdravstveni benefit od svakodnevnog konzumiranja 100g crne čokolade tokom 10-godišnjeg perioda," navodi Ella Zomer,  PhD student sa Univerziteta Monash u Melburnu. "To je recimo ekvivalent jednoj tabli čokolade koja sadrži najmanje 70% kakaa." Dnevna doza crne čokolade tokom 10-godišnjeg perioda može da smanji rizik od moždanog udara i srčanog infarkta.