Site icon Svet Medicine

Svetski dan bez duvanskog dima

Svetski dan bez duvanskog dima, 31. maj se ove godine obeležava sa temom „Uplitanje duvanske industrije“. Cilj je da se unapredi svest javnosti o potrebi da se sprovedu mere i aktivnosti na razotkrivanju i sprečavanju pokušaja duvanske industrije da spreči primenu Okvirne konvencije o kontroli duvana.

– navodi se u saopštenju Gradskog zavoda za javno zdravlje, Beograd.

Duvanska industrija koristi različite taktike kako bi uticala na politike kontrole duvana, od ulaganja u socijalne programe, finansiranja naučnih i istraživačkih ustanova, do pokretanja parnica protiv država.

Svetska zdravstvena organizacija je donela Vodič za primenu onih članova Okvirne konvencije o kontroli duvana koji se odnose zaštitu politika javnog zdravlja od komercijalnih i drugih interesa duvanske industrije. Ovim Vodičem su predložene mere koje između ostalog, ograničavaju interakciju sa duvanskom industrijom i obezbeđuju transparentnost odluka u oblasti kontrole duvana.

Okvirnu konvenciju o kontroli duvana, kao prvi globalni sporazum u oblasti javnog zdravlja su do sada ratifikovale 172 države sveta, sa ciljem primene sveobuhvatnih mera u oblasti kontrole duvana.

Usvajanjem Okvirne konvencije o kontroli duvana 2006. godine, kao i nacionalne Strategije kontrole duvana 2007. godine, naša zemlja je aktivnosti u ovoj oblasti postavila kao prioritet i definisala mere za smanjenje ponude i tražnje za duvanskim proizvodima. Donete zakononske mere u oblasti zabrane prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, zabrane reklamiranja, kao i zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu u radnom i javnom prostoru, predstavljaju neophodan preduslov za delotvorno sprovođenje strateških smernica u praksi. Proteklih godina značajne aktivnosti su sprovedene na unapređenju informisanosti i znanja populacije o štetnosti pušenja i načinima prevencije, pre svega kroz obeležavanje datuma iz kalendara zdravlja, širenje mreže savetovališta za odvikavanje od pušenja, sprovođenje zdravstveno vaspitnog rada u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama.

 

Izvor: 
Gradski zavod za javno zdravlje

 

Exit mobile version