Site icon Svet Medicine

Rubella (rubela, trodnevne boginje)

Rubella (rubela, nemačke male boginje, trodnevne boginje, german measles) je bolest koju izaziva rubella virus.  Ime  rubella potiče od latinskog izraza što u prevodu znači mali crven. Takođe rubela je poznata i pod nazivom nemačke boginje zbog toga što je bolest prvi put opisana kod nemačkih fizijatara sredinom XVIII veka. Bolest može trajati između jednog i tri dana. Deca se oporavljaju znatno brže nego odrasli.

Infekcija majke tokom trudnoće može biti jako ozbiljna, ako se majka inficira tokom prvih 20 nedelja trudnoće, dete se može roditi sa kongenitalnim rubela sindromom; spontani pobačaji su mogući u 20% trudnoća.

 

 

Etiologija

Epidemiologija

 

Patogeneza

Virus se vezuje za epitelne ćelije respiratornog trakta. Razmnožava se i širi na lokalno limfno tkivo. Posle nekoliko dana nastaje viremija. Virus se zadržava u organima RES-a i razmnožava. Nastaje sekundarna viremija.

Kongenitalna Rubella nastaje infekcijom ploda. Dolazi do: poremećaja metabolizma, odložene apoptoze, zaostajanja u diferencijaciji tkiva. U zavisnosti od starosti trudnoće kao i tkiva koja su zahvaćena, zavisi i ishod:

 

Klinička slika

 

OSIPNI STADIJUM

 

REKONVALESCENCIJA

 

Klinički oblici

 

Komplikacije

 

Dijagnoza

 

Diferencijalna dijagnoza

Terapija i prevencija

Izvor:
Infektivne bolesti – Skripta za studente medicine
MedSkripte, wikipedia.org, mayo.edu, medscape, pubmed, freedigitalphotos.net

Exit mobile version