Site icon Svet Medicine

Pritkinova dijeta

Kada odlučite da se oslobodite “šlaufa” ili “sarmica” na kritičnim zonama svoga tela, jedna od osnovnih preporuka je “jedite manje masnu hranu”. To vam možda i ne predstavlja problem, koliko dosadno brojanje kalorija i vaganje hrane. I taman kad pomislite da su sve dijete u tom fazonu, jedna se nameće kao drugačija. Zove se Pritkinova i glavna joj je osobina da masti isključuje gotovo u potpunosti. Osim toga, ne zamara vas tabelama i proračunima.

Dr Nejtan Pritkin

Dr Nejtan Pritkin je američki nutricionista koji je polovinom sedamdesetih u Majamiju otvorio centar za lečenje kardiovaskularnih bolesti. On je prvi doktor na planeti koji je počeo da propagira teroriju da se čovek protiv bolesti umesto lekovima i operacijama, može boriti i promenom životnih navika, odnosno zdravom ishranom i redovnim vežbanjem.

Pre nego sto vam izreferišemo jelovnik, jednu stvar želimo posebno da podvučemo. Poenta ovog programa nije isključivo mršavljenje, već smanjenje holesterola, snižavanje krvnog pritiska i kontrolisanje nivoa šećera u krvi. Upravo zbog toga se preporučuje dijabetičarima i kardiovaskularnim bolesnicima, a zbog male zastupljenosti mesa, a puno voca i povrca, zgodna je za vegeterijance. Dakle, na prvom mestu je zdravlje, a tek onda estetika.

 

U toku dana treba da imate tri obroka i dve užine koje mogu da sadrže salatu, komad voća ili kukuruzne pahuljice.

Dakle, Pritkinova dijeta se zasniva pre svega na smanjenju unosa masti do 10 %, proteina na 10-15% dnevno. Baza ishrane kod ove dijete su složeni ugljeni hidrati koji treba da budu zastupljeni u ishrani sa više od 75 %. Da budemo jasniji – proteine iz mesa treba zameniti proteinima iz povrća,voća i žitarica. Kao što videte ovde nema ponedeljak, utoraka, jer u ovoj priči ostajete dokle god mislite da treba.
Zanima vas koliko možete smršati? Reklo bi se, sasvim zdravih – četiri kilograma mesečno. Mnogi zdravstveni radnici i istrazivaci iz eminentnih institucija poput UCLA, Stenforda, Harvarda, potvrdili da je ovaj metod delotvoran i jedan od najjzdravijih načina ishrane.

Savet:
Na početku ove dijete uradite proveru holesterola u krvi, pa nakon 3-6 meseci ponovite nalaze. Oduševićete se kad vidite da je nivo holesterola u vašoj krvi pao ispod 4 mmol/l.

Napomena:
Uz ovaj režim ishrane neophpodno je da se bar lagano rekreirate, a to zanači da pešačite ili brzo hodate tri do pet puta nedeljno – pola sata do 45 minuta dnevno.

Ocena Pritkinove dijete


NEGATIVNO:

POZITIVNO:

 

 

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Image(s): FreeDigitalPhotos.net

Exit mobile version