Site icon Svet Medicine

Prednja vaginalna plastika (Korekcija bešike)

Prolaps prednjeg vaginalnog zida

Kod oko 1 od 10 žena koje imaju decu potreban je hirurški zahvat za vaginalni prolaps. Prolaps prednjeg zida vagine se obično javlja usled slabosti u jakom sloju tkiva (fascia) koji deli vaginu od bešike.

Ova slabost može voditi osećaju punoće u vagini ili neprijatnom ispupčenju koje se proteže van vaginalnog otvora. To takođe može prouzrokovati poteškoće u mokrenju sa sporim ili isprekidanim mlazom, simptomima iznenadnog (urgentnog) nagona za mokrenjem ili povećanom učestalošću. Drugi naziv za prolaps prednjeg zida je cistokela.

Šta je prednja vaginalna plastika?

Prednja plastika, takođe poznata kao anteriorna kolporafija je hirurški zahvat kojim se koriguje ili jača fascijalni potporni sloj između mokraćne bešike i vagine.

Zašto se obavlja?

Cilj operacije je da se uklone simptomi ispupčenja prednjeg vaginalnog zida i/ili labavosti i da se poboljša funkcija bešike bez uticaja na seksualnu funkciju.


Kako se vrši operacija?

Operacija se može obaviti pod opštom, regionalnom ili lokalnom anestezijom: vaš lekar će odlučiti šta je najbolje za vas. Postoje brojni načini da se obavi prednja plastika. 

Šta će se dogoditi nakon operacije?

Kada se probudite iz anestezije, imaćete infuziju koja će vam davati tečnost i možete imati kateter u bešici. Hirurg će vam možda postaviti štrajfnu u vaginu kako bi se smanjilo krvarenje u tkiva. I štrajfna i kateter se obično uklanjaju u roku od 48 sati od operacije. Obično se javi kremast sekret 4 do 6 nedelja nakon operacije. To je usled prisustva šavova u vagini; kako se šavovi apsorbuju, sekret će se postepeno smanjivati. Ako sekret ima jak miris, kontaktirajte vašeg lekara. Može vam se javiti sekret sa tragovima krvi odmah nakon operacije ili nedelju dana nakon operacije. Ova krv je obično retka i stara, braonkasta i rezultat je izbacivanja krvi zadržane ispod kože.

Koliko je uspešna operacija?

Navedene stope uspešnosti za koreciju prednjeg zida vagine su 70-90%. Postoji mogućnost da se prolaps vrati u budućnosti, ili da dođe do prolapsa drugog dela vagine za koji će vam biti potrebna dalja operacije.

Postoje li komplikacije?

Sa svakim hirurškim zahvatom, uvek postoji mali rizik za komplikacije. Nakon operacije se mogu desiti sledeće opšte komplikacije:

Sledeće komplikacije su više specifično vezane za korekciju prednjeg zida vagine.

Kada mogu da se vratim svakodnevoj rutini?

U ranom postoperativnom periodu, treba da izbegavate situacije kada se vrši preveliki pritisak na korekciju, tj. podizanje, napinjanje, energične vežbe, kašljanje i konstipacija. Maksimalna jačina i zaceljivanje oko korekcije se javljaju za 3 meseca i sve do tada se mora voditi računa sa podizanjem tereta >10 kg. Obično se savetuje da se uzme bolovanje od 2 do 6 nedelja, a vaš lekar će vas usmeriti jer ovo zavisi od vrste vašeg posla i zahvata koji ste imali. Trebalo bi da možete da vozite i da budete sposobni za lakše aktivnosti kao što su kratke šetnje, 3 do 4 nedelje od operacije. Treba da sačekate pet do šest nedelja pre nego što pokušate odnos, a nekim ženama koriste dodatni lubrikanti tokom odnosa. Lubrikanti se lako mogu kupiti u supermarketima ili apotekama.

izvor: The International urogynecological association (IUGA), wikipedia.org, mayo.edu, medscape, pubmed, freedigitalphotos.net, pixabay.com

Exit mobile version