Site icon Svet Medicine

Predmenstrualni sindrom (PMS) i ishrana

 Tokom druge polovine predmenstrualnog ciklusa mnoge žene doživljavaju niz fizičkih i / ili psihičkih promena koje su poznate pod nazivom predmenstrualni sindrom (PMS). Simptomi obično počinju tokom ili posle ovulacije (do 14 dana pre sledeće menstruacije) i postepeno jačaju do početka menstruacije.

Oko 80% žena koje imaju ovulaciju pati od predmenstrualnog sindroma ili PMS. On može biti prikriven ako uzimate kontraceptivne pilule koje sadrže i estrogen i progesterone, što potiskuje prirodni hormonalni ciklus. Iako je ova tegoba veoma česta, samo 20% žena ima tako izražene teskoće da ih PMS ometa u svakodnevnom životu. PMS-u se prepisuju čak do 100 simptoma, a dele se u četiri kategorije:

Dugo se verovalo da je PMS posledica neravnoteže između estrogena i progesterone, ali sada izgleda verovatnije da su neke žene jednostavno osetljive na normalne hormonske promene tokom menstrualnog ciklusa. Drugi moguć uzrok PMS-a je u tome što predmenstrualne hormonalne promene izazivaju promene u ishrani koje izazivaju nedostatak hranljivih materija, a to zatim aktivira simptome.

Ishrana i prevencija:

 

 

 

Јasna Anđelković, viši dijetetičar-nutricionista

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke

 

Exit mobile version