Site icon Svet Medicine

Nove preporuke oko fizičke aktivnosti i spavanja kod dece

Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO, World Health Organization – WHO) izdala je nove preporuke oko fizičke aktivnosti i spavanja kod dece do 5 godina starosti. 

Deca ispod 5 godina starosti moraju da provode manje vremena sedeći ispred TV uređaja, ekrana mobilnih uređaja i tableta, ili vezani u kolicima i dečijim sedištima, moraju da imaju kvalitetan san  i da više vremena provode u aktivnoj igri, kako bi zdravo rasli i razvijali se – navodi se u preporukama koje je sredinom aprila ove godine izdala Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO).

Rani period detinjstva je veoma bitan i osetljiv period odrastanja, brzog razvoja i vreme kada se porodične vrednosti i obrasci ponašanja prihvataju. Nove preporuke oko fizičke aktivnosti i sna kod dece ispod 5 godina starosti su izdate od strane eksperata SZO, koji su procenjivali neadekvatno vreme spavanja, vreme provedeno sedeći ispred TV ekrana ili vezanih u kolicima i dečijim sedištima. Takođe su upoređivani nalazi vezani za benefite povećanog nivoa aktivnosti. Poboljšanje fizičke aktivnosti, smanjenje sedećeg načina života i obezbeđivanje dovoljnog i kvalitetnog sna kod dece poboljšava njihovo fizičko i mentalno zdravlje i blagostanje, a pomaže u prevenciji dečije gojaznosti i drugim povezanim bolestima koje se javljaju u kasnijim stadijumima života.

Nepridržavanje postojećih preporuka fizičke aktivnosti je uzrok oko 5 miliona smrti među svim starosnim grupama godišnje. Trenutno, oko 23% odraslih I 80% adolescenata nisu dovoljno fizička aktivni. Ukoliko se rano u detinjstvu usvoje zdrave životne navike, adekvatna fizička aktivnosti I kvalitet spavanja, to umnogome pomaže  oblikovanju navika kroz detinjstvo, adolescenciju pa i nadalje.

Ono što mi zaista treba do postignemo jeste da se deca vrate igri, u stvari treba da se napraviti kompletan zaokret i to kompletno preusmerenje iz sedećih navika ka što više vremena provedenom u igri, naravno uz dovoljnu količinu sna –  ističu u SZO.

Obrazac sveukupne 24-časovne aktivnosti je u sledećem: zameniti produženo sedenje ispred ekrana sa više aktivne igre, ali uz adekvatno i dovoljno sna. Vreme koje se provede u sedenju treba kvalitetno iskoristiti u aktivnostima sa roditeljima koji isključuju aktivnosti vezane za ekrane (TV, mobilni telefon, tablet, računar…), a utrošiti ga vremenom rovedenim u čitanju, pričanju priča, pevanju, sklapanju slagalica – sve to je od izuzetnog značaja za dečiji razvoj.

Primena ovih preporuka tokom prvih pet godina života doprinosi dečijem motornom i kognitivnom razvoju i zdravlju.

Preporuke i smernice kod dece ispod 1 godine starosti:

Preporuke i smernice kod dece 1-2 godine starosti:

Preporuke i smernice kod dece 3-4 godine starosti:

Exit mobile version