Peta Konferencija srpske medicinske dijaspore biće održana 20. i 21. juna 2014. u Beogradu. Svečano otvaranje zakazano je za petak, u 9 časova, u hotelu Metropol Palas.

 

U organizaciji Fondacije princeze Katarine Karađorđević i Univerzitetske dečje bolnice u Tiršovoj, ovu konferenciju su podržali Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije, Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Vlade Republike Srbije, Medicinski fakultetet Univerziteta u Beogradu, Srpsko lekarsko društvo, Svetska zdravstvena organizacija, Srpski medicinski odbor i Lajflajn humanitarna organizacija.

Ciljevi Konferencije su unapređenje saradnje između naših lekara i eksperata na polju medicinskih nauka iz dijaspore sa institucijama i pojedincima koji predstavljaju stubove kvaliteta zdravstvene zaštite u Srbiji.

Takođe, vrlo je bitno i umrežavanje srpskih intelektualnih vrednosti u oblasti zdravstva u Republici Srbiji sa srpskom akademskom zajednicom u dijaspori.

Niz različitih tema biće obuhvaćen simpozijumima, predavanjima i radnim sesijama sa fokusom na medicinsku genetiku, KanMed program rađen u saradnji sa kanadskim Kraljevskim koledžom lekara i hirurga, žensko zdravlje sa patologijom dojke, psihijatriju kao i gerontologiju i bolesti starijeg doba.

Program rađen u saradnji sa Medicinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Svetskom zdravstvenom organizacijom je akreditovan od strane Zdravstvenog saveta Srbije kao međunarodni simpozijum.

Pored kraljevskog para, otvaranju će prisustvovati i njegova svetost patrijarh srpski Irinej, dr Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije, Roksanda Ninčić, pomoćnik ministra spoljnih poslova Vlade Republike Srbije, prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predstavnici Svetske zdravstvene organizacije, Srpskog lekarskog društva, uvaženi predavači i učesnici konferencije iz zemlje i inostranstva.

 

izvor: rts.rs, serbiandiasporamedical.rs