Site icon Svet Medicine

Malarija (Malaria, plasmodium)

Malarija (Malaria, plasmodium) je zarazna bolest, uzročnik malarije je plazmodijum, parazitska protozoa kojeg u krvotok zaraženih ugrizom prenose ženke komaraca. U svetu se godišnje malarijom zarazi i do 300-350 miliona ljudi, od čega 1,3 miliona i umire.

Većina otkrivenih slučajeva je ograničena na tropske krajeve, a većina smrtnih ishoda za subsaharsku Afriku. Ime ”male aria” potiče od italijanske reči za “loš vazduh”.

Istorijat

 

Epidemiologija

  

Etiologija

Malariju izaziva protozoa Plasmodium:

 

Patogeneza bolesti

Plazmodijumi imaju sledeći životni ciklus:

  1.  Polni ciklus, u komarcu (sporogonija)
  2.  Bespolni ciklus, u čoveku (šizogonija):

a) egzoeritrocitni ciklus (u jetri)
b) eritrocitni ciklus

 

Kada sporozoiti uzročnika malarije uđu u krvotok, dospevaju do jetre, ulaze u hepatocite i u njima se aseksulano razmnožavaju. Bolest je kroz tih 8-30 dana najčešće asimptomatska. Kod P. vivax i P. ovale jetrena faza može latentno trajati i do 1,5-3 godine. Kod P. vivax merozoiti prelaze u hipnozoite koji u hepatocitima miruju nekoliko meseci (6-12 obično) pa do tri godine. U ćelijama jetre nastaju brojni merozoiti koji nakon raspadanja ćelija jetre ulaze u eritrocite. U eritrocitima paraziti se ponovno aseksulano razmnožavaju. Poprimaju oblik prstena, zatim rastu u ameboidni oblik iz kojeg nastaju shizonti sa 8 do 24 merozoita svaki. Oni ponovno izlaze iz ćelije te ulaze u nove eritrocite. Takvim talasima periodične masovne invazije novih eritrocita, značajno se povećava količina uzročnika, dok se klinički prati porast telesne temperature. Deo parazita u eritrocitima prelazi u polne gametocite koji nakon što komarac popije krv, u komarčevom digestivnom sistemu započinju novi ciklus. U ćelijama jetre i eritrocitima parazit je dobro zaštićen od imunološkog odgovora. Zaražene eritrocite ipak uklanja slezina. P. falciparum na eritrocitima izražava adhezivne proteine zbog čega se lepi na malim krvnim sudovima i uzrokuje začepljenje mikrovaskulature.

Patohistologija

 

 

Klinička slika

 

Stadijum primarnih malaričnih napada

– BILIOZNA REMITENTNA GROZNICA:

MALARIA TROPICA

Period latencije

 

Stadijum recidiva

 

Oblici malarije

 

CEREBRALNI, KOMATOZNI oblik:

ALGIDNI OBLIK:

KARDIJALNI OBLIK

GASTROINTESTINALNI OBLIK

ABDOMINALNI OBLIK

HEMORAGIČNI OBLIK

RENALNI OBLIK

 

Komplikacije

 

Dijagnoza

  1. Periferni razmaz krvi po Gimzi
    – paraziti se lakše vide
  2. Gusta kap po Gimzi
    – prednost: mogućnost da se uhvati veći broj parazita

 

 

Terapija

 

 Svi putnici u malarična područja, uključujući odojčad, decu i ranije stanovnike ovih područja, mogu da se zaštite uzimajući antimalarične lekove i prevenirajući ujede komaraca.  Uprkos riziku, redovno uzimanje adekvatnih lekova može u potpunosti sprečiti malariju

 

Nespecifična prevencija

 

 Izvor:
Infektivne bolesti – Skripta za studente medicine
MedSkripte, wikipedia.org, mayo.edu, medscape, pubmed, freedigitalphotos.net

 

Exit mobile version