Site icon Svet Medicine

Ishrana kod tegoba sa žučnom kesom

 Najčešći uzrok tegoba sa žučnom kesom jeste kamen u žuči. U mnogim slučajevima ove grudvice su toliko sitne da mogu biti izbačene iz tela a da to ne primetite, ali ponekad mogu imati prečnik i do 2,5 cm. Oko 9% osoba starijih od 60 godina (od kojih su dve trećina žena) ima kamen u žuči, ali samo svaka peta osoba ima simptome.

Žuč je sok koji učestvuje u varenju. Proizvodi se u jetri, a čuva se u žučnoj kesi. Uzimanje masne hrane stimuliše žučnu kesu da izbacuje žuč u dvanaestopalačno crevo, deo tankog creva, gde žuč pomaže razgranju masti kako bi se lakše svarile. Ako jedete namirnice bez narošitog ukusa ili retko jedete, žuč neće biti stimulisan, a to je možda jedan od uzroka nastajanja kamena. Većina kamena iz žuči sastoji se od holesterola, žučnih pigmenata, žučnih soli i minerala kao što je kalcijum.

Uzimanja pilula za kontacepciju i hormona tokom menopauze povećava rizik od kamena u žuči, kao i neki lekovi za snižavanje holesterola. Osobe koje su gojazne, pate od zatvora ili su preosetljive na hranu (jaja, svinjetinu, luk, piletinu ili mleko) češće dobijaju kamen u žuči. Problem može biti povezan i sa sklonošću ka drugim tegobama sa varenjem. Svaka druga osoba koja ima kamen u žuči proizvodi premalo želudačne kiseline, što može da izazove poremećaje varenja. Kamen u žuči može biti praćen i gasovima.

Žučna kesa ponekad istisne kamen zajedno sa žuči, a ako je velik i hrapav može da se zaglavi u žučnom kanalu u žučnom kanalu i izazove žučne kolike (bol u trbuhu ili leđima), mučninu, povrćanje i temperaturu. Ovo stanje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Žučna sluzokoža može se upaliti zbog žučnog kamena ili infekcije. Ovo stanje se naziva holecistitis i obično zahteva lečenje antibioticima.

 

Prevencija i ishrana:

 

 

 

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke

 

Exit mobile version