Širom Evrope, od 19. do 25. januara obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice. Tokom nedelje, brojnim aktivnostima ukazaće se na potrebu podizanja nivoa znanja i informisanosti žena o raku grlića materice i mogućnostima njegove prevencije.

Nosilac aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice (ECCA) čije će broševe „Biser mudrosti” nositi svi koji podržavaju borbu protiv ove vrste raka. Do danas, preko 1,5 miliona „Bisera mudrosti” je distribuirano i oni su postali prepoznatljiv simbol kampanje (www.PearlofWisdom.eu).

 

Svake godine rak grlića materice otkrije se kod približno 60.000 žena, a od posledica ovog malignog tumora umre 30.000 žena u Evropi. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji godišnje se registruje oko 1400 novoobolelih žena i u proseku 450 žena svih uzrasta umre od raka grlića materice.

 

Rak grlića materice je maligna bolest koja se može uspešno sprečiti preventivnim, redovnim ginekološkim pregledima i učešćem u programu organizovanog skrininga. I Republika Srbija je pokrenula Nacionalni program skrininga raka grlića materice krajem decembra 2012. godine. U toku skrininga biće pozivane sve žene uzrasta od 25 do 64 godine starosti. Cilj ovog programa je smanjenje smrtnosti od ove bolesti koja se uspešno leči.

 

NE ČEKAJTE DA SE ZNACI BOLESTI POJAVE, OBAVITE GINEKOLOŠKI PREGLED I PRODUŽITE ŽIVOT.

 

 

Izvor: Zvanična internet prezentacija Ministarstva zdravlja Republike Srbije