Site icon Svet Medicine

Dijeta sa barenim krompirom

Kažu da je svaka žena “priča za sebe”, ali ono što većinu nas spaja jeste stalna jurnjava za “najboljim receptom za vitkost”. Nema tu univerzalne formule, svako se, ipak, dovija na svoj način. I upravo vođena tom mišlju, pretražujući razne sajtove, dođoh do dijete, za koju pojedini tvrde da je jedna od najbržih letnjih šema za mršavljenje. A, da se ne lažemo, većina dama u ovim toplim danima, mršavi namenski, za letovanje. 

Znate i sami šta vam kaže lekar kada zbog mu se obratite zbog stomačnih problema – “morate na dijetu, jedite bareni krompir”. I ako vam se u tim situacijama čini da ste stalno gladni, pre će biti da je vaša iscrpljenost, nego nedovoljna hranljivost ove namirnice. Krompir je namirnica, koja vas, zapravo, dugo čini sitim, zbog kompleksnih ugljenih hidrata od kojih se sastoji, a prednost mu je što je niskokaloričan, jer u kuvanom stanju u stotinak grama sadrži oko 70 kalorija. Takođe, on u sebi ima pregršt kalijuma, a masti ima svega 0,1 gram u 100 grama.

U sebi krije i skrob, vitamine B i C, minerale, biljna vlakna, bakar, mangan, gvožđe…

Budući da je ovo instant metoda, od nje očekujte, upravo takve efekte – brze i trenutne. S toga neka vas ne čudi što ova priča traje svega tri dana. Naravno, za one koji imaju više vremena i želju da se ratosiljaju većeg broja kilograma, neka produže program.

Plan dijete

Dan prvi

Dan drugi

Dan treći

Šta još treba znati
Ako vas zanima koliko kilograma možete izgubiti na ovaj način, okvirni odgovor je – oko pola kilograma dnevno. Naravno, sve zavisi od osobe do osobe. I tokom ove dijete je bitno da se krećete što više u toku dana, da pijete dosta ne gaziranih, prirodnih i bezalkoholnih napitaka, zeleni čaj, crnu, nezaslađenu kafu, da jedete na svaka dva-tri sata, da vam poslednji obrok bude najmanje dva do tri sata pre spavanja… U suštini sve što ste dosad bezbroj puta i sami shvatili. Savetujemo vam da kropir barite u ljusci da bi što više sačuvali vitamin C koji je, to smo već naučili, sjajan saveznik u topljenju masnih naslaga.

Ocena dijete sa barenim krompirom


Priča o krompiru nije tako idealna kao što to izgleda na prvi pogled. Naime, krompir je namirnica koja se u izradi dijeta ne koristi u većoj meri, a kada se koristi onda se izbacuju druge namirnice bogate ugljenim hidratima, kao što su hleb i prinač. Osnovna energija u našem organizmu dolazi iz ugljenih hidrata, ali nije samo dovoljno unositi takve namirnice. Za pravilan rad su neophodne i belančevine, gradivne materije naših mišića, a oni su ti koji sagorevaju nepoželjne masnoće kojih želimo da se oslobodimo. Masti su takođe bitne, naročito poli i mono-nezasićene koje povoljno utiču na organizam.

Ova dijeta je poput mnogih uopštenih, popularnih dijeta potpuno neprilagođena osobi koja je drži, ne vodeći nikakvu brigu o njenom zdravstvenom stanju ili fizičkim parametrima organizma. Ako ste nekad držali dijetu znate da instant rešenja obično stvaraju i instant probleme, a ako želite da ih izbegnete, dobro se naouružajte znanjem i razmislite u šta se upuštate.

POZITIVNO:NEGATIVNO:

Ako vam je plan da ovom dijetom samo malo “preplašite” organizam, to ćete svakako uspeti, ali ne računajte da ćete tako naći pravo rešenje protiv kilograma. Kilogrami se ne dobijaju i ne gube preko noći, poreban je napor i posvećenost da bi se izborili sa njima. Moj vam je savet da se informišete o svemu, pa i o ovoj dijeti, jer ćete tako lakše shvatiti zašto svaka osoba drugačije reaguje na ovakve dijete. Kada se to desi, potražite najbližeg nutricionistu.

 

 

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Image(s): FreeDigitalPhotos.net
 

Exit mobile version