Crna Gora se pridružila međunarodnoj kampanji za prevenciju raka dojke, koja ima za cilj podizanje svesti o prevenciji i važnosti ranog otkrivanja bolesti, kako bi se broj oboljelih žena smanjio u budućnosti. Važan deo ovogodišnje kampanje je i simbolična šetnja solidarnosti ‘Za nju’, koja će se održati 04. oktobra 2014. godine u Podgorici.

 

Šetnja će početi u Ulici Slobode u 12 sati,  kod Hotela Crna Gora, a ima za cilj da okupi što više građana kako bi se poslala važna  poruka o važnosti prevencije.

Mjesec prevencije raka dojke je međunarodna zdravstvena kampanja koja se organizuje u oktobru širom svijeta sa ciljem da se poveća svijest o bolesti, ali i da se prikupe sredstva za  istraživanje uzroka, prevencije, dijagnoze, liječenja i pronalaska lijeka. O važnosti problema govori činjenica da godišnje u Crnoj Gori oboli 250 žena od karcinoma  dojke.

Pored marketinške kampanje, koja pokriva sve medije sa nacionalnom pokrivenošću i podstiče na činjenicu da rano otkrivanje karcinoma smanjuje smrtnost čak za 90 odsto, biće  organizovane i brojne aktivnosti tokom narednih šest sedmica a podrazumijevaće, među kojima i edukacije o samopregledu, ljekarske preglede i predavanja.

 

 

izvor: rtcg.me, Facebook