Hemoroidi su izbočine, čvorići različite veličine u analnoj regiji, koje čine otečene vene. Mogu biti spoljašnji i unutrašnji. Spoljašnji se javljaju ispod sfinktera (kružni mišić koji zatvara anus) i skloni su upali. Dok se unutrašnji hemoroidi nalaze iznad sfinktera, češće se javljaju i imaju teže komplikacije.

 

Veoma su neprijatni i bolni tako da osoba mora značajno da prilagođava ovoj bolesti svoje aktivnosti. Smatra se da bolest nastaje kao posledica pasivnog načina života i nepravilne ishrane bogate mastima i začinjenom hranom. Nasleđe je takođe jedan od bitnih faktora, kao i izlaganje velikim naporima poput porođaja. Hemoroidi ili šuljevi, kako se nazivaju u narodu, su vrlo uporno oboljenje na koje je moguće uticati zdravom ishranom i kretanjem. Kod velikog broja obolelih to nije dovoljno za potpuno izlečenje već se moraju primeniti hirurške metode odstranjivanja hemoroida.

Simptomi

Hemoroide je lako prepoznati po bolu u analnoj regiji, peckanju, svrabu i čestom krvarenju. Bol i krvarenje su često izraženi kod defekacije. Primećena krv u stolici može da prepadne osobu kada je prvi put uoči i tada je potreban dodatni oprez. Zbog sličnosti sa simptomima drugih bolesti potrebno je da tačnu dijagnozu postavi lekar (hirurg ili proktolog). Kravrenja kod hemoroida su česta zbog pritiska okolnog tkiva. Jedan od najneprijatnijih simptoma je ispadanje hemoroida kroz analni otvor. Nekad to pacijenti mogu samostalno da regulišu, a u najtežim slučajevima se to može učiniti samo hirurški. Hemoroidi mogu da postanu izrazito tvrdi, bolni i ljubičasti, što se dešava zbog spazma okolnog tkiva.

Izbor metode operacije

U mnogim slučajevima je operacija hemoroida jedino trajno rešenje jer se jednom operisani nikada ne vraćaju za razliku od primene drugih metoda lečenja. U Atlas opštoj bolnici se primenjuju dve moderne hirurške metode: “Ligasure” metoda i laserska hemoroidoplastika.

Ligasure je nova hirurška metoda koja izvodi Ligasure aparatom, koji obavlja radiofrekventnu koagulaciju krvnih sudova.To znači da praktično “zavari” glavnu hemoroidalnu arteriju i ostale krvne sudove. Na taj način prestaje punjenje hemoroida krvlju, oni gube svoju funkciju i lako se odstranjuju. Metoda je pogodan za odstranjivanje i spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida. Nije potrebno čišćenje creva pre operacije, koja može da se izvede u lokalnoj anesteziji.

Hemoroidoplastika se izvodi modernim laserom koji je vrlo efikasan, precizan i nema gotovo nikakve komplikacije. Laserom se prekida dotok krvi u hemoroide, čime se oni smanjuju i sa lakoćom odstranjuju. Preciznost lasera omogućava da okolno tkivo, sluznica i sfinkter ostanu neoštećeni, što smanjuje vreme oporavka. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Nakon pregleda i upoznavanja sa pacijentovom istorijom bolesti hirurg će se opredeliti za jednu od ove dve metode. Obe metode pružaju daleko veći komfor i omogućavaju kraći period oporavka u odnosu na klasičan otvoreni hirurški pristup.

Rehabilitacija

Postoperativni oporavak kod operacije hemoroida je kratak i nije naročito zahtevan. Pacijent se pušta kući nekoliko sati nakon intervencije uz lekove protiv bolova koji se primenjuju nekoliko dana. Pacijentima prijaju hladne obloge i mirovanje. Pri operacijama se ne radi ušivanje regije tako da nema skidanja konaca. Pacijenti se za sedam do deset dana vraćaju potpuno svojim uobičajenim aktivnostima.

Lečenje bez čekanja

Hemoroidi su neprijatno oboljenje koje se danas sa velikom uspešnošću rešava i ne zahteva dugotrajan oporavak. Čekanje na izlečenje je u ovom slučaju nepotrebno izlaganje bolovima i neprijatnostima.

Linkovi:

https://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A5%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B4%D0%B8

https://atlasklinika.com/usluge/hirurgija/kolorektalna-hirurgija/hemoroidi-2/

https://atlasklinika.com/


HIRURGIJA

Opekotine (Combustio, opekotinska bolest, opekotinski šok)

 Opekotine (combustio) su lokalne povrede, koje nekad mogu biti praćene poremećajem opšteg stanja organizma. Nastaju pri dejstvu toplih izvora: usijanih predmeta, plamena, vrele vode i drugih tečnosti (najčešće ulja), pregrejane vodene...

Primarni karcinom jetre kod odraslih

   Primarni karcinom jetre kod odraslih je oboljenje kod kojeg maligne (karcinomske) ćelije formiraju tkivo u jetri. Jetra je jedan od najvećih organa u ljudskom organizmu. Sastoji se od dva lobusa, a...

Karcinom pankreasa - Hirurško lečenje karcinoma glave pankreasa

   Karcinom pankreasa ima najlošiju prognozu od svih neoplazmi digestivnog trakta. Karcinom pankreasa je 4-ti po redu uzrok smrti od maligniteta kod muškaraca u USA. Na drugom kraju Zemljine kugle, u...

INTERNA MEDICINA

Ventrikularna tahikardija (VT)

Ventrikularna tahikardija (VT) - je niz od 3 i više VES sa frekvencom 100-250/min. Nastaje usled postojanja ektopičnog centra u komorama – sa brzom frekvencom stvaranja impulsa.  Tipovi ventrikularne tahikardije su: perzistirajuća paroksizmalna tahikardija (neprekidno traje...

Ateroskleroza (Atherosclerosis)

Ateroskleroza (Atherosclerosis) je najčešći i najvažniji uzrok oboljenja kardiovaskularnog sistema. To je degenerativna bolest velikih i srednjih arterija. Radi se o zadebljanju arterijskog zida koje prominira u lumen, a ispunjeno je žutim...

Komorske /ventrikularne/ ekstrasistole VES

Komorske ekstrasistole (VES)  - nastaju nadražajem miokarda leve ili desne komore posle perioda apsolutne ili relativne refraktarnosti. Na EKG: prevremeni, široki QRS-kompleksi kojima prethodi P-talas ST-segment i T-talas imaju suprotan smer od QRS-kompleksa postojanje postekstrasistolne ”kompenzatorne...