Odmah po rođenju, izgled spoljnih polnih organa novorođenčeta određuje socijalni pol, što usmerava njegov kasniji odgoj, odnos okoline prema njemu, a određuje i njegov psihički pol.

Konačno oblikovanje žene i muškarca završava se tek posle puberteta, pošto sazru hipotalamički centri i uspostavi se gonadotropna funkcija hipofize koja podstiče hormonsku i generativnu funkciju jajnika ili testisa, a time i konačni razovoj sekundarnih polnih odlika i polnih organa.

Opširnije: Pravi hermafroditizam

Život žene može se podeliti u nekoliko važnih razdoblja. To su: detinjstvo, pubertet, doba pune polne zrelosti, klimakterijum i senijum. U svako od ovih životnih doba organi žene, pa i polni organi, imaju određenu funkciju i podložni su različitim bolestima. Za akušera od posebnog značaja su pubertet, generativno doba žene i klimakterijum, tj. ono doba kada se bude i uspostavljaju reproduktivne funkcije, kada je žena sposobna da zatrudni, da nosi trudnoću i da rada, i kad se te funkcije gase.

Opširnije: Životna doba žene

Potkategorije

Čestitamo! Trudnoća je jedan veoma bitan period u životu svake žene, a informacije su dostupne u knjigama, magazinima, na internet stranama...da li ste u stanju da sve to pregledate pre samog porođaja?

Mi smo se potrudili da Vam omogućimo sve potrebne informacije o trudnoći na jednom mestu. Naš kalendar trudnoće predstavlja detaljan vodič kroz sve promene koje će se dogodoti vašoj bebi - i Vama!

Svaka nedelja trudnoće uključuje opis razvoja vaše bebe, kao i pojašnjenja promena koje se događaju vašem telu. Naravno pronaći ćete i važne medicinske informacije koje će vas i vašu bebu održati zdravim.

Nakon što saznate da ste trudni, prvo pitanje koje ćete postaviti je: Kada je moj termin porođaja? Nakon prve posete ginekologu odrediće vam se očekivani datum porođaja (expected delivery date - EDD). Vaš EDD je 40 nedelja od prvog dana poslednje menstruacije. Ukoliko se porodite na vaš EDD, vaša beba će biti samo 38 nedelja stara - to je zbog toga što vaša jajna ćelija nije oplođena do 2 nedelje po početka vašeg poslednjeg menstrualnog ciklusa.

Važno je zapamtiti da je termin vašeg porođaja samo procena - većina beba se rađa između 38 - 42 nedelje od prvog dana majčinog poslednjeg menstrualnog ciklusa i svega mali procenat se zaista porodi na sam dan termina porođaja.

Još jedan od termina koji ćete čuti tokom trudnoće jeste trimestar. Trudnoća je podeljena na sledeće trimestre:

  • prvi trimestar - od prve nedelje do kraja 12 nedelje
  • drugi trimestar - od 13 nedelje do kraja 26 nedelje
  • treći trimestar - od 27 nedelje do porođaja

 

 

 PRVI TRIMESTAR

 
 
 

DRUGI TRIMESTAR 

 TREĆI TRIMESTAR