Site icon Svet Medicine

Bikini dijeta

Iako je tek kraj aprila ili traje maj, leto će stići brže nego što mislite. Zato vam predstavljamo metod koji zaista miriše na leto, a zove se Bikini dijeta i dolazi nam iz Amerike. Program traje dve nedelje i za to vreme možete izgubiti 4 kilograma. Ukoliko produžite još toliko, bićete lakši za još dve kile. Znači, za malo manje od meses dana – 6 kilograma.

Osnovne karakteristike ovog programa su – niskokaloričnostdetoksikaciona uloga, to što nema vaganja niti posebnih načina pripreme.

PLAN DIJETE

DAN PRVI

DAN DRUGI

DAN TREĆI

DAN ČETVRTI

DAN PETI

DAN ŠESTI

DAN SEDMI

U periodu od 8. do 14. dana birajte svoj idealni doručak, ručak, odnosno večeru, samo gledajte da se ne ponovi više od dva puta. Veoma je bitno da tokom držanja dijete pijete minimum osam čaša vode dnevno, biljne čajeve, jer tako obuzdavate svoju glad.

Slobodno možete koristiti suplemente na bazi ribljeg ulja i ulja semena lana, koji čiste krvne sudove, tope masti i ubrzavaju metabolizam. Osim crne cokolade i integralnog keksića, vaš jedini slatkiš može biti isključivo voće.

Jako pozitivna stvar kod ove dijete je ta što se preporučuje vežbanje. Bilo koja aktivnost najmanje pola sata dnevno će vam pomoći. Najbolje bi bilo da trčite ili brzo hodate. Ples je takođe od koristi. Pre nego sto krenete na dijetu, posavetujte se sa stručnjakom.

 

Ocena dijete: Bikini dijeta

 

Ova dijeta se na najkraći način može opisati kao raznovrsna. Zanimljive kombinacije namirnica vam sigurno neće dosaditi, naprotiv, motivisaće vas da dijetu održite do kraja, naravno pod uslovom da se odlučite za držanje baš ove dijete. Ako su tvrdnje tvoraca ove dijete istinite, gubitak kilograma je baš u preporučenoj zoni, tako da ovom dijetom ne stavljate u opasnost svoje zdravlje.

Ovo je uopštena dijeta koja na prvi pogleda izgleda kao da je pisana namenski za jednu prosečnu osobu koja želi da smrša 6-7 kg. Ona ne uzima u obzir da li osoba voli neke od namirnica, kao ni to da li sme da konzumira pojedine namirnice, ukoliko pati od neke bolesti. Hrana može da leči bolest, ali može i da odmogne ukoliko jedemo namirnice koje nebismo smeli. Na primer, postoje osobe koje su alergične na orašaste proizvode. Njima sigurno ova dijeta neće biti dobra. Takođe, loše je osobama koje imaju celijakliju davati proizvode koje u sebi sadrže gluten. Slana hrana osobama sa hipertenzijom može samo pogoršati simptome, a ova dijeta ništa ne specificira po tom planu. Ovih primera ima mnogo i zato treba i sa hranom biti oprezan.

Kod ove dijete večera je obilnija od ručka, ali je prava šteta što tačno nije određeno vreme za obroke, kao ni koliko su oni vremenski udaljeni jedni od drugih. Opšta preporuka je da se ne leže na spavanje neposredno posle večere, već posle 2-3 sata.

Druga preporuka koju ova dijeta ne poštuje su broj obroka. Ovde ih ima četiri, a bilo bi još bolje da još postoji i užina između doručka i ručka. Obično se jede 3-4 sata između obroka, pod uslovom da ih ima 5. Ako ih ima 4 ili manje, razmak se povećava, pa ćete više osetiti glad.

Vežbanje u principu treba da bude sastavni deo svake dijete, a bikini dijeta i ovo predviđa. Naravno, bilo bi dobro naglasiti i vrstu aktivnosti, jer nisu sve osobe sposobne za svaku od njih. Trčanje, recimo, sagoreva najviše kalorija, ali ne treba da ga praktikuju suviše gojazne osobe zbog mogućnosti od povreda kolena i zglobova. Šetanje je već prihvatljivije svima, baš kao i plivanje.

Hidratacija je takođe veoma važan aspekt svake uspešne dijete, a ovde se predviđa oko 2 litra tečnosti na dan. Ja bih preporučila i do 2,5 litara tečnosti na dan. U toplijem delu godine i više, pogotovo ako dosta vežbate.

Loše strane dijete:

Ako ne promenite navike u ishrani, ceo trud je uzaludan. Samo ako ste istrajni, rezultati će biti vidljivi, a vi vedriji, krepkiji i veseliji.

Kao zaključak se može reći da je ovo jedna od boljih opštih dijeta, koliko god je moguće da opšta dijeta bude dobra. Primenjiva je samo za neke osobe, a nikako za bolesne. Ako želite da budete apsolutno sigurni, potražite stručnu pomoć.

 

 

 Autorka je urednik portala NaDijeti.com

Članak je preuzet sa gornjeg linka uz odobrenje autorke.

Objavljeno u časopisu “Dijeta i lepota”
Image(s): FreeDigitalPhotos.net

 

Exit mobile version